Nederlands-Chinese samenwerking vroegdiagnostiek via CT-technieken

3 november 2016
Nieuws

Het UMCG werkt samen met enkele Chinese ziekenhuizen in een project om nieuwe CT-technieken toe te passen bij vroegdiagnostiek van onder meer COPD en longkanker. Vanuit Nederland en China is 3,6 miljoen euro subsidie toegekend aan het onderzoek.

Radioloog prof. dr. Matthijs Oudkerk leidt het Nederlandse deel van het onderzoek. Het project krijgt een subsidie van 1,8 miljoen euro van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De samenwerking vindt plaats met het ChangZheng Hospital in Shanghai (China), Shanghai General Hospital en Tianjin Medical University Cancer Institute and Hospital/ Center for Medical Imaging Tianjin.

Het Chinese Ministry of Science and Technology (MOST) stelt eenzelfde bedrag ter beschikking voor dit gemeenschappelijke research project. Het doel van de samenwerking is om onderzoek te starten om met behulp van nieuwste CT-technieken vroeg diagnostiek mogelijk te maken bij longkanker, COPD en hart- en vaatziekten.

Vroege opsporing essentieel

Longkanker, COPD en hart- en vaatziekten zijn vaak voorkomende aandoeningen. Een zo vroeg mogelijke opsporing en diagnostiek is essentieel, omdat door tijdige behandelingen de ziekten vaker worden genezen of voorkomen. Naar  verwachting veroorzaken de drie aandoeningen in 2050 de meeste sterfgevallen zowel in China als in de westerse wereld. Daarom is preventie en vroege behandeling van groeiend belang.

Reden genoeg dus om de vroege opsporing van longkanker, COPD en hart- en vaatziekten te verbeteren. Hiervoor maken de onderzoekers van het UMCG en hun Chinese collega’s gebruik van nieuwste, ultra-lage dosis CT-technieken. Hiermee zijn de biomarkers van longkanker, COPD en cardiovasculaire ziekten in een zeer vroeg stadium te bepalen. Ook kan met deze technieken worden gezocht naar nieuwe biomarkers die met deze ziekten te associëren zijn.

Personalised medicine

In combinatie met diverse klinische- en laboratoriumonderzoeken bieden de onderzoeksmethoden nieuwe mogelijkheden voor doeltreffende preventie of vroege behandeling. Dit kan volgens het UMCG verder een grote stap zijn op het gebied van personalized medicine.

Het onderzoek (NELCIN-B3 genaamd) wordt in Nederland uitgevoerd met behulp van de deelnemers aan de grote LifeLines-onderzoek. In LifeLines wordt de gezondheid van ruim 165.000 deelnemers gedurende 30 jaar gevolgd. De resultaten vanuit Nederland en China worden met elkaar vergeleken. De afgelopen week zijn de samenwerkings overeenkomsten met de Chinese partners in Shanghai en Bejing getekend op de Nederlandse Ambassades tijdens de  handelsmissie onder leiding van Staatssecretaris Martin van Rijn.

Het onderzoek zal in eerste instantie vijf jaar durn. Prof. dr. Oudkerk werkt in dit project samen met Prof. Dr. ShiYuan Liu, Project leader Radiology Shanghai ChangZheng Hospital. Het onderzoeksproject is beoordeeld en wordt beheerd door de KNAW en mede gefinancierd door OCW. Het Chinese Ministry of Science and Technology (MOST) in Bejing heeft aldaar de beoordeling gedaan en doet de financiering . De subsidie is vastgesteld uit het Programma Strategische Allianties (PSA) van de KNAW.