Nederlandse thuiszorgapp wint 2 Britse zorg Oscars

Een Nederlandse thuismonitoring app, de zogeheten Luscii app, is door het Britse NHS bekroond met twee ‘zorg Oscars’. In maart 2020 had Luscii al een contract afgesloten met de NHS voor betreffende app. Inmiddels wordt deze tool in heel Engeland gebruikt door dokters om patiënten effectief op afstand te monitoren en te behandelen. De kunstmatige intelligentie (AI) van de Nederlandse app wordt in Engeland inmiddels ingezet voor tientallen ziektebeelden.

De afgelopen jaren ontwikkelden medical developers – door innovatie gedreven artsen en verpleegkundigen – samen met healthtech scale-up Luscii thuismonitoringprogramma’s voor meer dan 70 ziektebeelden. Begin oktober kondigde oprichter Daan Dohmen van Luscii de volgende stap aan: het Certified Luscii Medical Developer Program dat er toe moet leiden dat de ontwikkeling van deze programma’s verder versnelt.

De slimme app werd inmiddels gelanceerd in 11 landen en wordt door artsen en verpleegkundigen voor meer dan 70 ziektebeelden ingezet. In Nederland maakt volgens een woordvoerder van het bedrijf zo’n 75% van de ziekenhuizen er gebruik van en sluiten regionaal steeds meer huisartsen aan. Het digitale zorgplatform is hiermee een levend voorbeeld van hoe de zorg zou moeten digitaliseren, een belangrijk doel in het Integraal Zorg Akkoord van Minister Ernst Kuipers.

Twee zorg Oscars

Eind november 2022 is er opnieuw groot nieuws voor deze thuismonitoring specialist. Het Britse NHS bekroonde Luscii met twee HSJ Awards die ook wel worden aangeduid als de Oscars van de Britse zorg. Het is voor zover bekend de eerste keer dat projecten van een Nederlands bedrijf deze prijs winnen. Met behulp van de thuismonitoringapp kunnen ziekenhuizen, huisartsen en thuiszorgorganisaties hun patiënten op afstand begeleiden. Patiënten doen thuis zelf metingen en registreren die in de app, maar worden ook gecoacht bijvoorbeeld met op maat gemaakte e-learnings. Dankzij slimme begeleiding op afstand hoeven ze aantoonbaar minder vaak naar het ziekenhuis.

Kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie analyseert voortdurend alle data in de app en merkt eventuele achteruitgang direct op. Zodra iets niet goed zit, krijgt de arts automatisch een seintje in het patiëntdossier. Vervolgens kan er via beeldbellen of via de chatfunctie in de app, contact worden gemaakt met de patiënt. Dat kan bijvoorbeeld leiden tot een aanpassing van de medicatie of een live consult.

De jury van de HSJ-awards was met name onder de indruk van de impact die deze Nederlandse thuiszorg-app heeft. De eerste award werd uitgereikt voor de inzet van de app aan het prestigieuze Imperial College in Londen. Zo leidde de inzet ervan onder meer tot 81% minder ongeplande opnames in het Londens ziekenhuis. Cardioloog Dr. Carla Plymen liet met onderzoek bijvoorbeeld zien dat er dankzij de Nederlandse app bij patiënten met hartfalen 65% minder spoedeisende hulpbezoeken waren en 81% minder ongeplande opnames in het ziekenhuis waren. Niet onbelangrijk is dat hierbij in totaal 65% aan ziekenhuiskosten werd bespaard.

Slimme thuismonitoringapp  

De tweede Award ging naar de teams van zorgorganisaties Imperial College én Noth West London ICS. Ze ontvingen samen één zorg Oscar voor de innovatieve wijze waarop zij met het in Nederland ontwikkelde digitale zorgplatform met huisartsen en thuiszorg in een regionaal zorgnetwerk samenwerken om het zorgpad voor hartpatiënten revolutionair te veranderen. De slimme thuismonitoring app sluit uitstekend aan bij de internationale plannen om de zorg te digitaliseren en natuurlijk ook bij het onlangs ondertekende Integraal Zorg Akkoord Nederland (IZA).

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?