Search
Close this search box.
Search

Nederlandse UMC’s willen meer halen uit inkoopsamenwerking

De acht Nederlandse UMC’s (universitair medisch centra) willen de komende drie jaar het niveau van hun gezamenlijke inkoop naar een hoger niveau tillen. Dat meldt de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). Bij de gezamenlijke inkoop gaat het onder meer om ICT-oplossingen.

De ambitie is om de komende drie jaar het percentage dat door de acht umc’s samen wordt ingekocht, te verhogen van 3 procent naar 30 procent. Jaarlijks kopen de UMC’s nu in totaal voor circa twee miljard euro in, exclusief geneesmiddelen. Dit moet over drie jaar gestegen zijn naar 30 procent, waarmee de umc’s een significante bijdrage willen leveren aan het betaalbaar houden van de zorg.

Om de groei in de gezamenlijke inkoop mogelijk te maken zijn de acht umc’s lid geworden van de Duitse inkooporganisatie GDEKK. Verder zijn er  diverse pilots met gezamenlijke inkoop gedraaid. Als volgende stap is een stuurgroep geformeerd met daarin leden van de Raad van Bestuur en inkoopmanagers uit de umc’s. Daarnaast wordt een Programma Management Organisatie ingericht bij het NFU-bureau. Gerwin Meijer is benoemd tot programmamanager NFU-inkoopsamenwerking.

Samenwerking inkoop onder meer op ICT-gebied

De inkoopsamenwerking zal de komende jaren breed ingezet worden: van inkoop op het gebied van facilitaire pakketten tot ICT pakketten en medische hulpmiddelen. In het afgelopen jaar zijn volgens de NFU de eerste projecten op het vlak van gezamenlijke inkoop succesvol afgerond.

In samenwerking met gebruikers en leveranciers zijn onder meer producten voor thuisbeademing en postbezorging ingekocht. Er werden positieve resultaten behaald op het vlak van (zorg) kwaliteit, standaardisatie, gedigitaliseerde managementinformatie, structurele onderlinge samenwerking, kostenreductie en het betaalbaar houden van de zorg in het algemeen.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Volg jij ons al?