Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
3 augustus 2017
Artikel delen

Nederlandse UMC’s willen meer halen uit inkoopsamenwerking

De acht Nederlandse UMC’s (universitair medisch centra) willen de komende drie jaar het niveau van hun gezamenlijke inkoop naar een hoger niveau tillen. Dat meldt de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). Bij de gezamenlijke inkoop gaat het onder meer om ICT-oplossingen.

De ambitie is om de komende drie jaar het percentage dat door de acht umc’s samen wordt ingekocht, te verhogen van 3 procent naar 30 procent. Jaarlijks kopen de UMC’s nu in totaal voor circa twee miljard euro in, exclusief geneesmiddelen. Dit moet over drie jaar gestegen zijn naar 30 procent, waarmee de umc’s een significante bijdrage willen leveren aan het betaalbaar houden van de zorg.

Om de groei in de gezamenlijke inkoop mogelijk te maken zijn de acht umc’s lid geworden van de Duitse inkooporganisatie GDEKK. Verder zijn er  diverse pilots met gezamenlijke inkoop gedraaid. Als volgende stap is een stuurgroep geformeerd met daarin leden van de Raad van Bestuur en inkoopmanagers uit de umc’s. Daarnaast wordt een Programma Management Organisatie ingericht bij het NFU-bureau. Gerwin Meijer is benoemd tot programmamanager NFU-inkoopsamenwerking.

Samenwerking inkoop onder meer op ICT-gebied

De inkoopsamenwerking zal de komende jaren breed ingezet worden: van inkoop op het gebied van facilitaire pakketten tot ICT pakketten en medische hulpmiddelen. In het afgelopen jaar zijn volgens de NFU de eerste projecten op het vlak van gezamenlijke inkoop succesvol afgerond.

In samenwerking met gebruikers en leveranciers zijn onder meer producten voor thuisbeademing en postbezorging ingekocht. Er werden positieve resultaten behaald op het vlak van (zorg) kwaliteit, standaardisatie, gedigitaliseerde managementinformatie, structurele onderlinge samenwerking, kostenreductie en het betaalbaar houden van de zorg in het algemeen.

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen