Search
Close this search box.
Search

Nederlandse zorg naar een NL Next Level

VNO-NCW pleit samen met Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen en AmCham (de Amerikaanse Kamer van Koophandel) voor het centraal zetten van de patiënt in de Nederlandse gezondheidszorg. Door beter samen te werken en digitalisering te omarmen wordt de kwaliteit van de zorg hoger.
Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen en AmCham stellen, in een rapport over vernieuwingen in de zorg, dat digitalisering een belangrijke rol hoort te spelen in het veranderen van de zorg. Dit maakt het mogelijk de zorg dichter bij de patiënt te brengen. De zorg van de toekomst belooft daarmee beter, mensgerichter en goedkoper te worden.

Behandeling dichtbij huis

Door innovaties in digitalisering is het inmiddels mogelijk patiënten ook thuis zo veel mogelijk zorg aan te bieden. Zo kan een arts vanaf een afstand meekijken met de patiënt. Hierdoor krijgt de patiënt in de vertrouwde omgeving zorg. Voor de patiënt is het dan niet meer nodig naar het ziekenhuis te gaan voor een controleafspraak. Hiermee transformeert de zorg van healthcare naar homecare; zorg in de vertrouwde omgeving.

Inzetten van big data

Een andere grote speler in digitalisatie, big data, moet ook een grotere rol spelen in de zorg. Zo kan het gebruikt worden ter bevordering van een gezonde leefstijl. Dit maakt het mogelijk ziektes te voorkomen of sneller te diagnosticeren. Van reparatiegeneeskunde naar preventieve zorg, zo pleiten de organisaties.

Ontschotting in de zorg

Om dit voor de patiënt gemakkelijker te maken, is een goede samenwerking tussen partijen van groot belang. De organisaties pleiten dan ook voor ontschotting in de zorg, bijvoorbeeld op financieel gebied. Momenteel wordt het draaien van zoveel mogelijk productie zonder samenwerking nog teveel beloond, aldus VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer.

De organisaties hebben door adviesbureau SiRM laten berekenen wat de financiële winst is bij het veranderen van de zorg. Het rapport ‘Next level gezondheidszorg: Hoe de zorg efficiënter en beter kan’ van het adviesbureau toont aan dat wanneer de patiënt dit thuis of dichterbij huis kan verkrijgen, er 1 miljard euro bespaard kan worden. Om de veranderingen te bewerkstelligen is een impuls vanuit het nieuwe kabinet nodig, aldus Hans de Boer. Er moet meer ruimte komen voor innovaties in de zorg. Innovaties om de patiënt weer centraal te zetten.

VNO-NCW zal volgend jaar plannen presenteren om de gezondheidszorg naar een NL Next Level te krijgen.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Volg jij ons al?