Search
Close this search box.
Search

Neem je patiëntendossier digitaal mee naar het buitenland

Tot voor kort was het, hoe vreemd dat ook moge klinken, nog niet mogelijk om je patiëntendossier digitaal mee te nemen naar het buitenland. Bijvoorbeeld wanneer je van Nederland naar België verhuisde. De “best mogelijke” oplossing was om een uitprint van je medisch dossier te vragen aan je “oude” huisarts om dat lijvige document met ongestructureerde tekst dan te bezorgen aan je nieuwe huisarts. En dat in de 21ste eeuw.

Met PatientSupportR hebben Belgische initiatiefnemers medio mei een “Europese verhuisdienst” voor patiëntendossiers geïntroduceerd. Het patiëntendossier wordt daarvoor naar een beveiligde ‘smart stick’ gekopieerd. De patiënt haalt met die smart stick het dossier op bij zijn ‘oude’ huisarts.

De verhuisservice voor medische dossiers is nu live voor gebruik tussen België en Nederland (in de twee richtingen). De dienst wordt ondersteund door de Stichting Inschrijving op Naam uit Nederland, een initiatief van de Landelijke Huisartsen Vereniging om de verhuizing van medische dossiers binnen Nederland te ondersteunen. In een later stadium zal de dienst ook in Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje gelanceerd worden. Uiteindelijk wil PatientSupportR het mogelijk maken om je medisch dossier mee te nemen tussen álle EU-landen.

Patiëntendossier digitaal converteren

Op de smart stick staat ook zogenoemde conversiesoftware waarmee het medisch dossier geconverteerd kan worden naar het bestandsformaat dat nodig is voor gebruik in ander huisartsensysteem. Daarna kan de nieuwe huisarts het dossier in zijn eigen praktijksysteem inlezen. De reden dat dit voor vrijwel alle systemen naadloos kan functioneren heeft te maken met het feit dat huisartsen internationale coderingsstandaarden gebruiken.

“Raar maar waar: als je vandaag naar het buitenland verhuist, blijft je medisch dossier achter. Je nieuwe huisarts moet samen met jou een volledig nieuw dossier over je opbouwen. Dat is niet alleen inefficiënt, het leidt ook onvermijdelijk tot fouten. En aangezien je medisch dossier bepalend is voor de zorg die je krijgt hebben we een veilige manier ontwikkeld om je medisch dossier mee te nemen naar een ander land binnen Europa”, aldus Johan Uvin, mede-oprichter van PatientSupportR.

Meer diensten in de steigers

De Europese verhuisdienst voor medische dossiers is de eerste van een reeks oplossingen die het Belgische bedrijf heeft gelanceerd. De volgende oplossing staat al in de steigers: een slimme vertaaldienst waarmee burgers hun medisch dossier kunnen inzien en begrijpen.

Daarbij zal PatientSupportR gebruikmaken van betrouwbare bronnen die medische richtlijnen en andere informatie vertalen in mensentaal, zoals Gezondheid & Wetenschap.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
Volg jij ons al?