Search
Close this search box.
Search

NeLL en Health Valley willen zorg bereikbaar, betaalbaar houden

Het NeLL (National eHealth Living Lab) en Health Valley gaan samenwerken. Het doel is volgens hen om ‘een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de zorg van morgen’. Om dit te bereiken, gaan ze hun netwerk, kennis en inzichten met elkaar én hun partners delen. Zo wil men gezamenlijke oplossingen ontwikkelen om de Nederlandse zorg betaalbaar en bereikbaar te houden.

Health Valley is een innovatienetwerk op het gebied van Life Sciences & Health en opereert vanuit en in het Oosten van Nederland. De organisatie is actief in onder andere de omgeving van Arnhem, Nijmegen en Wageningen met het ‘matchen’ van vraag en aanbod. NeLL faciliteert vanuit Leiden zowel nationaal als internationaal wetenschappelijk onderzoek naar e-health. Het NeLL is sinds 2018 actief met multidisciplinaire teams van onderzoekers om e-health toepassingen te valideren op aspecten zoals bruikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid.

Health Valley en NeLL stellen overtuigd te zijn van de cruciale rol van digitale zorgtoepassingen in de zorg van morgen. Om van digitale zorg een geïntegreerd onderdeel te maken van reguliere zorg is het nodig om te weten welke e-health instrumenten bewezen doelmatig zijn en welke niet. NeLL maakt naar eigen zeggen zich sterk voor evidence based e-health, geschikt voor iedereen en werkt onder andere in opdracht van NeN aan een internationale norm voor gezondheidsapps. Dit zijn projecten en doelen die passen binnen de visie en doelen van Health Valley om samen te werken aan de gezondheid en zorg van morgen.

Samenwerkingsovereenkomsten Nell

Het NeLL heeft de afgelopen maanden meer samenwerkingsovereenkomsten gesloten om gezondheidsapps te valideren en breder beschikbaar te maken. Zo gingen NeLL en Pharos (expertisecentrum gezondheidsverschillen) in juni samenwerken aan betrouwbare en toegankelijke e-health voor iedereen. Dit geldt ook voor de grote groep mensen in Nederland die minder digitaal vaardig is.

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en NeLL sloten in mei een intentieovereenkomst. Zij gaan samenwerken om wetenschappelijke onderbouwing en goed gebruik van e-health toepassingen in Nederland te stimuleren. Zo moet de website Thuisarts.nl straks informatie over relevante e-health toepassingen gaan bieden.

Ook op internationaal gebied zoekt NeLL de samenwerking. Tijdens het Symposium on Digital Health in Hong Kong heeft onder meer het Nell op 2 juni de ‘International Society of Digital Health’ officieel opgericht. Dit internationale netwerk bestaat uit experts op het gebied van digitale zorg zoals artsen, data-experts, wetenschappers, economen. Het doel van de oprichters is om de zorg te moderniseren en te personaliseren op een veilige en effectieve manier.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Volg jij ons al?