Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
11 oktober 2019
Artikel delen

NeLL gaat samenwerken met e-health beoordeler Orcha

Het e-health kennisplatform NeLL (National eHealth Living Lab) heeft een nieuw samenwerkingsverband gesloten. Ditmaal betreft het een strategisch, internationaal partnership met het van oorsprong Britse ORCHA, dat een platform heeft voor het beoordelen van zorg-applicaties. Het doel is om samen te werken aan internationale ontwikkeling van betrouwbare digitale zorg, aldus de initiatiefnemers.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het NeLL sloot in dit kader onlangs nog samenwerkingsverbanden met kennisplatform ICT&health en met Health Valley. De gezamenlijke netwerken en expertises van NeLL en ICT&health moeten bijdragen aan een substantiële opschaling van de digitale zorg en Nederland als hét zorginnovatieland mondiaal op de kaart zetten. Bij de samenwerking met Health Valley gaat het om gezamenlijke oplossingen ontwikkelen om de Nederlandse zorg betaalbaar en bereikbaar te houden.

ORCHA (Organisation for the Review of Care and Health Applications) sloot onlangs nog een overeenkomst met het Nederlandse MIND. Het doel van deze samenwerking is om via een ‘GGZ Appwegwijzer’ overzicht aan te brengen in het Nederlandse ‘oerwoud’ van apps en andere e-healthtoepassingen die de geestelijke gezondheid bevorderen.

Integratie e-health in bestaande zorg

ORCHA en NELL stellen samen invulling te willen geven aan hun gedeelde missie om digitale zorgtoepassingen optimaal te integreren in bestaande zorgprocessen. Zo willen zij bijdragen aan de internationale ontwikkeling van optimale, toekomstbestendige zorg.

“Om tot een proces te komen waarin de zorgprofessional ook digitale tools gaat aanbevelen aan zijn of haar patiënt, moeten we zeker weten welke e-health-tools doelmatig zijn”, stelt Niels Chavannes, oprichter van NeLL en hoogleraar eHealth bij het LUMC. “Daarom is onderzoek naar en validatie van digitale zorgtoepassingen een must.” Uit onderzoek van met het NeLL samenwerkende onderzoekers en instellingen kwam bijvoorbeeld recent nog naar voren dat de informatieve website Apotheek.nl uitzonderlijk goed is, terwijl er ondanks positieve signalen onvoldoende bewijs zou zijn voor de effectiviteit van COPD-applicaties.

Doelmatige, veilige apps

Concreet gaan ORCHA en NeLL van start met het bewijzen welke (e-health) tools effectief en betrouwbaar zijn, zodat de zorgprofessional weet wat hij of zij de patiënt kan aanbevelen en de zorgconsument inzicht krijgt in wat veilige en doelmatige apps zijn die hem doelmatig ondersteunen bij zelfzorg. Daarnaast zullen ORCHA en NeLL pro-actief kennis en inzichten delen en partijen adviseren op het gebeid van onder meer kwaliteit, implementatie en opschaling van digitale zorgtoepassingen.

ORCHA heeft de afgelopen jaren een infrastructuur ontwikkeld om nieuwe en vernieuwde versies van eHealth applicaties op continue basis te verzamelen en op basiselementen te beoordelen. In het Verenigd Koninkrijk werken zijn onder andere in opdracht van de NHS (National Health Service). In het partnership met NeLL zal het ORCHA-team zich bezighouden met de verdere technische en data-gedreven ontwikkeling voor het beoordelen van e-health-apps.

“Het aanbod van gezondheids-apps is enorm”, schetst Tim Andrews, mede-oprichter van ORCHA. “Deze apps zijn voor iedereen beschikbaar en worden voor publicatie in de appstores niet gecheckt. Wij houden ons continu bezig met het scannen van het aanbod en het beoordelen van apps om zo alle nonsens van de bruikbare tools te scheiden.”

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat in een reactie weten initiatieven zoals ORCHA en NeLL van harte te ondersteunen. ‘Deze internationale samenwerking hebben we nodig om de zorg slimmer te organiseren en medische gegevens veilig uit te kunnen wisselen, aldus VWS.

Internationale activiteiten NeLL

NeLL is op meer gebieden internationaal actief met wetenschappelijk onderzoek naar digitale zorg en de ontwikkeling van onderzoeksmethodologie en standaarden voor e-health. Zo werken aangesloten onderzoekers in opdracht van NEN/CEN op dit moment aan een internationale standaard voor de ontwikkeling van gezondheidsapplicaties. Het NeLL-team zal zich in deze samenwerking focussen op de verdere ontwikkeling van de wetenschappelijke evaluatie en het analyseren en optimaliseren van criteria en methodologie.

Verder stond het NeLL eerder dit jaar mede aan de wieg van de ‘International Society of Digital Health’. Dit internationale netwerk bestaat uit experts op het gebied van digitale zorg zoals artsen, data-experts, wetenschappers, economen. Het doel van de oprichters is om de zorg te moderniseren en te personaliseren op een veilige en effectieve manier. Hiertoe worden de komende tijd wereldwijd onderzoeken op het gebied van e-health toepassingen met elkaar verbonden om zo op grotere schaal te kunnen innoveren en samen impact te realiseren.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen