NeLL, Pharos maken e-health toegankelijker voor iedereen

NeLL (National eHealth Living Lab) en Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen gaan samenwerken aan betrouwbare en toegankelijke e-health voor iedereen. Dit geldt ook voor de grote groep mensen in Nederland die minder digitaal vaardig is. Eind vorige maand werd deze samenwerking ondertekend in bijzijn van o.a. het ministerie van VWS.

Pharos zet zich met het programma eHealth4all in voor het begrijpelijk en toegankelijk maken van eHealth voor iedereen. Dat doet de organisatie samen met ontwikkelaars, zorgprofessionals en met de gebruiker zelf. NeLL pleit voor e-health als geïntegreerd onderdeel van de zorg. Om daartoe te komen faciliteert NeLL wetenschappelijk onderzoek en validatie van digitale zorgtools waarbij co-creatie met de eindgebruiker en gebruikersvriendelijkheid voor iedere gebruiker belangrijke uitgangspunten zijn.

Met de samenwerking willen NeLL en Pharos ervoor zorgen dat digitale toepassingen zo worden ontwikkeld dat ze kunnen bijdragen aan betrouwbare en toegankelijke preventie, gezondheid en zorg voor iedereen.

Masterclasses e-health: learnings

Onderdeel van de samenwerking is een reeks masterclasses. De eerste masterclass ging in op het belang van gebruikersparticipatie en leverde een aantal inzichten op. Zo dient de eindgebruiker, ook de minder digitaal vaardige, al vanaf het begin te worden betrokken bij het ontwerp. Daarnaast zijn er al veel onderbouwde methodieken en technieken voor gebruikersparticipatie.

Verder is het belangrijk dat wordt uitgegaan van blended care waarbij e-health wordt gecombineerd met face-to-face ondersteuning. Tenslotte kan de opschaling van e-health alleen maar slagen als we ervoor zorg dat iedereen er mee kan werken. Deze ‘sense of urgency’ wordt breed gedeeld.

‘De beste eHealth-app voor iedereen’

Pharos en het NeLL werkten vorig jaar al samen voor de prijsvraag ‘de beste eHealth-app voor iedereen’. Het gaat bij deze prijs om een app die ook begrijpelijk en bruikbaar is voor laaggeletterden, digibeten en mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Hier ligt de focus van eHealth4All op. Pharos en het NeLL willen er samen voor zorgen dat e-health apps voor elke Nederlander geschikt zijn.

Pharos en NeLL stelden destijds met de aan de prijsvraag verbonden uitdaging te benadrukken hoe belangrijk het is dat e-health en apps begrijpelijk en toegankelijk zijn voor iedereen. Veel van deze apps zijn te ingewikkeld in gebruik en/of de informatie is moeilijk te begrijpen. Hierdoor kan een grote groep van laaggeletterden, digibeten en mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden de apps over zorg en gezondheid niet gebruiken.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
MRI
Hersenschors kan Parkinsonsymptomen compenseren
Hartoperaties
Sneller herstel hartoperaties door nieuwe methodes
Databeschikbaarheid - Joba vd Berg
VWS, regel die databeschikbaarheid!
symposium
Margreet Vos: ‘Integreer duurzaamheid in de definitie van goede zorg’
Cardiologie
Diakonessenhuis schenkt Utrecht 56 connectieve AED's
Drie overheidsorganisaties op het gebied van cybersecurity openen een gezamenlijk loket waar organisaties cyberdreigingen of -kwetsbaarheden kunnen melden.
Drie cybersecurity-organisaties openen één loket
samenwerking
Regionale samenwerking groeit mede dankzij IZA
Planning gezondheidszorg regiobeelden
NZa: knelpunten aanscherpen in regiobeelden
Rapportage
Spraakherkenningsoplossing voor specialisten blijkt ideaal
hartstilstand
Slim horloge alarmeert meldkamer bij hartstilstand
Volg jij ons al?