Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

NEN zoekt NL-inspraak in Europese standaardisatie AI, Big Data

Normalisatie-instituut NEN roept Nederlandse partijen op om mee te werken aan een roadmap van standaardisatiebehoeften voor toekomstige Europese standaarden over AI en big data. Geïnteresseerde partijen kunnen meepraten via de NEN normcommissie Artificial intelligence & big data.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De Focus Group Artificial intelligence is een Europese studiegroep bij CEN, het Europese normalisatie-instituut. In opdracht van de Europese commissie brengen de leden in kaart welke standaarden specifiek voor Europa nodig zijn om de kans te vergroten dat AI-toepassingen veilig en betrouwbaar zijn en binnen ethische kaders opereren.

Belangrijke input vormen de ethical guidelines van de High Level Expert Group, maar ook vanuit de lidstaten wordt input gevraagd. Voor Nederland is de normcommissie Artificial intelligence & big data lid van deze Focus Group. NEN roept daarom Nederlandse bedrijven en organisaties op mee te praten in deze discussie.

Meepraten over de inhoud van AI standaarden

Standaarden voor artificial intelligence en big data helpen bij het maken van de juiste afwegingen in het ontwikkelproces en bij het toetsen en aantonen van de betrouwbaarheid van AI-toepassingen, stelt NEN in een persbericht.

Hiermee kunnen partijen bijvoorbeeld laten zien welke maatregelen zij nemen om transparantie te vergroten en bijvoorbeeld risico’s en bias te verkleinen. En door de betrouwbaarheid te vergroten, neemt de adoptiewaarde toe en helpt dit de innovatie van AI te versnellen.

Partijen die willen weten hoe de standaardisatie van AI en big data zich in Europa  ontwikkelt en hierop invloed willen uitoefenen, kunnen meepraten via de NEN normcommissie Artificial intelligence & big data.

Open bijeenkomst

Op 7 februari 2019 vond bij NEN in Delft de eerste, open bijeenkomst plaats over Artificial Intelligence en standaardisatie. De internationale ontwikkelingen bij SC 42 Artificial Intelligence en de normcommissie in Nederland kwamen hier aan bod.

De sprekers van de bijeenkomst Leon Kester van TNO, Frank van Praat van KPMG, Leon Doorn van Aidence en Martijn Scheltema van Pels Rijcken vertellen over de ontwikkelingen op het gebied van AI, waarom het belangrijk is om afspraken te maken over AI en het idee van AI in de toekomst.

Amerikaanse voorstellen

In 2017 startte NEN een consultatie gestart naar de wenselijkheid van standaarden opgesteld door ANSI, het Amerikaanse normalisatie-instituut. Het NEN vroeg destijds Nederlandse belanghebbenden hun mening te geven over deze voorstellen.

Deze voorstellen gingen toen over Artificial Intelligence Concepts and Terminology: gestandaardiseerde concepten en terminologie voor een beter begrip en bredere acceptatie van de technologie en Framework for Artificial Intelligence (AI) Systems Using Machine Learning (ML): het raamwerk richt zich op praktische afstemmingsproblemen bij het gebruik van Machine Learning in AI systemen en gaat in op maatschappelijke zorgen die er spelen ten aanzien van AI.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen