Neurochirurgen navigeren 3D door hersenen met HoloLens

Softwarespecialist Info Support en BTI hebben naar eigen zeggen met succes een pilotproject afgerond voor het toepassen van Mixed Reality in neurochirurgie. Het gaat om een HoloLens-applicatie voor neuronavigatie die ook de patiëntveiligheid moet verhogen.

In co-creatie is er volgens beide partijen een HoloLens-applicatie ontwikkeld, waarmee een hologram van de hersenen inclusief bloedvaten en een tumor of andere afwijking met grote nauwkeurigheid kan worden geprojecteerd op een patiënt. De applicatie moet neurochirurgen de mogelijkheid bieden om met behulp van een HoloLens te navigeren tijdens een operatie. Ook kan de HoloLens worden ingezet bij het voorlichten van patiënten en het opleiden van neurochirurgen.

Praktische toepassingen HoloLens-applicatie

Info Support en BTI streven naar het praktisch toepasbaar maken van innovatie, of het nu gaat om het inzetten van nieuwe technologie of het toepassen van nieuwe wetenschappelijke inzichten. Dit vormt de basis voor de samenwerking. De nu ontwikkelde applicatie heeft drie primaire toepassingsmogelijkheden: navigeren tijdens operaties, ondersteuning bij opleiding en voorlichting voor patiënten en familie.

Na afdoende onderzoek in en buiten de operatiekamer zal de nieuwe neuronavigatie-applicatie gecertificeerd worden voor klinisch gebruik. verder werken Info Support en BTI aan het uitbreiden van de functionaliteit van de applicatie, zodat het ook mogelijk wordt om operaties te simuleren met behulp van de HoloLens.

Verbetering huidige navigatiesystemen

Volgens Tristan van Doormaal, Neurochirurg van het UMC Utrecht en een van de initiatiefnemers van de pilot, stelt dat bij de huidige navigatiesystemen veel verbetering mogelijk is. Het huidige navigatiesysteem dat bij operaties wordt gebruikt, laat op een scherm zien waar specifieke structuren in het brein zitten. Dat blijft echter tweedimensionaal en kostbaar.

“Wij zijn ervan overtuigd dat we met een HoloLens-applicatie een aanzienlijk voordeliger, eenvoudig te gebruiken, driedimensionaal alternatief aan het ontwikkelen zijn. Verder is uniek aan deze pilot dat wij er ook in geslaagd zijn om HoloLens-brillen aan elkaar te koppelen, zodat meerdere personen het hologram kunnen bekijken en slechts één persoon verantwoordelijk is voor het bedienen van de applicatie.”

Breed toegankelijk maken

Max Verhorst, Sales Manager Zorg & Verzekeringen bij Info Support, geeft aan dat de onderneming  de applicatie, na aanvullende testen en certificering breed toegankelijk wil maken. “Deze technologie is niet alleen interessant voor de moderne Westerse ziekenhuizen, maar ook voor ziekenhuizen in tweede wereldlanden. De traditionele neuronavigatiesystemen kosten zo’n half miljoen euro om aan te schaffen. Dan is een applicatie in combinatie met enkele gekoppelde HoloLens brillen aanzienlijk goedkoper.”

Over de toepassingen

Navigeren tijdens operatie: neurochirurgie vereist een uitgebreide voorbereiding. De chirurg verdiept zich voorafgaand aan de operatie in vaak behoorlijk complexe structuren, zodat hij de operatie goed kan uitvoeren. Door met een HoloLens een hologram van deze structuren te projecteren op een patiënt, heeft de neurochirurg tijdens de operatie een extra hulpmiddel. Dit zorgt ervoor dat de chirurg nog beter voorbereid de operatie ingaat en specifieke moeilijke onderdelen van de operatie beter kan uitvoeren.

Het opleiden van neurochirurgen: de Hololens-applicatie kan worden ingezet om neurochirurgen in opleiding nog beter voor te bereiden en uitleg te geven over specifieke complexe handelingen.

Voorlichting patiënt en familieleden: door het inzetten van de HoloLens kunnen patiënten en familieleden voorafgaand aan een operatie beter worden voorgelicht. Nu is het vaak lastig om op basis van MRI-scans duidelijk te maken hoe een operatie eruit gaat zien. Met behulp van een hologram is het eenvoudiger om vanuit een driedimensionaal beeld te tonen waar zich een probleem bevindt in de hersenen en welke handelingen er tijdens de operatie nodig zijn.

HoloLens al ingezet in Nederland

De HoloLens is een augmented reality bril. De bril wordt in Nederland al ingezet bij valtraining voor ouderen. Op 26 januari 2017 werd er tijdens de ICT&health Experience congres op dit gebied een demonstratie gegeven.

Verder zet Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) sinds het eerste kwartaal van 2017 een zelf ontwikkelde app in die het mogelijk maakt om studenten met behulp van de HoloLens ondersteunend lesmateriaal aan te bieden. Bijvoorbeeld een hologram van een 3-dimensionaal anatomisch model van het onderbeen.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
bevolkingsonderzoek
Bevolkingsonderzoek naar longkanker dichterbij dankzij AI
Treantprijs Alarmeringssysteem
Lim wint prijs met alarmeringssysteem voor ouderen
robot
Emotie-intelligente robot detecteert stress
innoveren
Philips mikt op meer mensgericht, duurzamer innoveren
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
Volg jij ons al?