Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
1 oktober 2019
Artikel delen

Nexus EPD is technisch klaar voor VIPP

Ziekenhuizen met een patiëntenportaal dat op de epd-suite van Nexus is aangesloten, zijn technisch klaar om de gestelde VIPP-doelen te behalen. Dit blijkt uit de statusrapportage die door onafhankelijke partijen is uitgevoerd.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Om de voortgang in kaart te brengen van de benodigde software om Nexus-klanten te laten slagen voor de VIPP A2-module, is in overeenstemming met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen besloten een statusrapportage uit te voeren.

De gestructureerde download vanuit Nexus is uitgebreid doorgelicht door derde partijen. In de statusrapportage is vermeld dat Nexus de functionaliteit biedt waarmee de instelling aan de gestelde eisen inzake de BGZ (Basisgegevensset Zorg) elementen kan voldoen en daarmee in staat is te voldoen aan de eisen van VIPP-module A2.

Zorginformatiebouwstenen (ZIB)

Eerder dit jaar demonstreerde de epd-leverancier al de ZIB-medicatieafspraak op basis van het nieuwe Medicatie Proces 9 uit te kunnen wisselen. Met behulp van deze ZIB wordt het voor instellingen mogelijk gemaakt om van elkaar te zien welke medicatie is voorgeschreven, gewijzigd of gestopt. De recente controle van Nictiz op de toetscriteria van VIPP B2 voor deze ZIB werd daarmee een formaliteit. 

Patiëntveiligheid

Nexus laat weten voor te sorteren op de uitwisseling BGZ: “Essentieel voor de patiëntveiligheid is een juiste gegevensregistratie in het bronsysteem. De eerste verslaglegging is immers het vertrekpunt van het medisch proces en daaropvolgend de uitwisseling. Door ons datamodel volledig aan te passen aan alle ZIB’s hoeven wij de invoer niet eerst te mappen. Daarnaast is voor elke ZIB een webservice en open API beschikbaar t.b.v. derde-partijen”, aldus Nexus. 

EPD-markt in Nederland

In Nederland maakt een select aantal ziekenhuizen gebruik van de dienstverlening van het Duitse Nexus. Vorig jaar nog verlengde de St. Anna Zorggroep de samenwerking met Nexus Nederland en afgelopen zomer sloot het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) een overeenkomst met Nexus.

Het Nederlandse Chipsoft (circa 50 ziekenhuizen) en het Amerikaanse Epic (circa 11) verdelen de Nederlandse markt voor EPD’s in ziekenhuizen grotendeels.

Begin deze maand stelde het journalistiek onderzoeksplatform Follow the Money (FTM) en De Monitor (KRO-NCRV) in enkele artikelen op basis van gezamenlijk onderzoek dat Epic en Chipsoft (HiX) met hun veel te dure informatiesystemen en gebrekkige wil tot aanpassingen verbetering van uitwisseling van medische gegevens tegenhouden.

Openingsmanifestatie 2021
Wilt u op 17 juni 2021 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen