NEXUS wil landelijk overleg met leveranciers in de zorg

De coronacrisis leidt er toe dat ook ICT-leveranciers hun verantwoordelijkheid nemen. Zo bieden zij oplossingen en innovaties (tijdelijk) kosteloos aan. EPD-leverancier NEXUS bepleit meer onderlinge afstemming. Die is nodig om initiatieven op landelijke schaal versnelt toegankelijk te maken, zo stelt directeur Eric van Kooten.

De directeur van NEXUS noemt zowel positieve als minder goede initiatieven waarbij leveranciers in de zorg en zorginstellingen betrokken zijn en samenwerken. Positief is bijvoorbeeld het succes van de OLVG-corona app die in korte tijd uitgroeide van een lokaal initiatief tot een landelijk gebruikte oplossing.

De verplichte implementatie van landelijke capaciteitsplanning voor ziekenhuisbedden noemt NEXUS als een voorbeeld van hoe het niet zou moeten. Er was volgens van Kooten geen communicatie met EPD-leveranciers. Door de open NEXUS systemen kon de koppeling met de andere systemen snel gerealiseerd worden.

Dilemma’s teisteren ook de coronacrisis

Laten we vooropstellen dat de coronacrisis iedereen, en zeker in de zorg, noopt tot het nemen van snelle, vaak op basis van deels onvolledige beslissingen en acties. Het is geen nieuws dat beslissingen die in een crisissituatie snel genomen moeten worden soms, achteraf, voor verbeteringen vatbaar blijken. Dat is een dilemma waar zorginstellingen, bestuurders en leveranciers ten tijde van een crisis altijd voor staan. Snel, zo goed mogelijk, beslissen en actie ondernemen of eindeloos doorpraten en waardevolle tijd verliezen.

Van Kooten stelt dat daar waar regie en snelheid wordt gevraagd, weerstand ook altijd de kop op steekt. “En juist voor polderen is nu geen tijd”, zo voegt hij toe. In het drieluik tussen VWS, zorgverleners en leverancier pleit van Kooten daarom voor een rol voor de overkoepelende branchevereniging van leveranciers in de zorg; de OIZ.

Online overleg leveranciers in april

“Structureel Corona-overleg tussen ICT-leveranciers is nodig om landelijke doelen en-bloc in te kleuren. We moeten transparant zijn over mogelijkheden en praktische gevolgen van voorgedragen oplossingen. Als we op voorhand van elkaar niet weten welke implicaties er zijn, blijft het bij een leveranciers gebonden oplossing. En juist dát willen we voorkomen”, aldus Van Kooten.

OIZ voorzitter Eddy van de Werken laat weten het initiatief te ondersteunen en haar leden zal berichten over een online vergadering medio april. Onderwerpen voor de agenda mogen worden aangedragen via info@oizorg.nl t.a.v. leveranciersoverleg COVID-19.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?