NHG heeft de samenwerking verlengd met een leverancier, zodat huisartsen digitale ondersteuning in het HIS behouden bij het voorschrijven van medicatie.

Digitale ondersteuning bij voorschrijven in HIS verlengd  

Het NHG en Digitalis, uitgever van Prescriptor en Health Base, vernieuwen hun samenwerking met vier jaar. Huisartsen blijven zo verzekerd van digitale, onafhankelijke ondersteuning bij het voorschrijven van medicatie met het NHG-Formularium vanuit het HIS. 

Huisartsen worden met het NHG- Formularium ondersteund zodat zij eenvoudig beleid kunnen opstellen voor ruim 200 aandoeningen, gebaseerd op NHG-Richtlijnen. Het NHG-formularium is een farmacotherapeutisch naslagwerk dat wordt samengesteld door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Het NHG is de wetenschappelijke vereniging van huisartsen in Nederland en richt zich op het bevorderen van de kwaliteit van de huisartsenzorg.

NHG-Formularium in HIS

Het NHG-formularium is bedoeld als hulpmiddel voor huisartsen bij het voorschrijven van medicatie. Huisarts Irene Bos legt op de website van de brancheorganisatie NHG uit waarom het zo handig is dat dit naslagwerk is geïntegreerd in het HIS. “Ik gebruik het NHG-Formularium omdat het snel is met de juiste dosering en hoeveelheid. Ook wordt er met patiëntkarakteristieken rekening gehouden. Zo hoef ik bij kinderdoseringen niet meer, soms in alle haast, zelf te rekenen, ideaal!”  

Eric Scheppink, voorzitter Raad van Bestuur van het NHG is blij met de herziene overeenkomst met Digitalis en Health Base. “Deze samenwerking stelt een belangrijk deel van de huisartsen nu en in de toekomst in staat om via het HIS makkelijk te werken met onafhankelijk en wetenschappelijk onderbouwde informatie die op maat is voor de patiënt.”

Samenwerking verdiepen

Digitalis werkt al ruim 25 jaar samen met het NHG en de laatste jaren is de samenwerking duidelijk verdiept, hetgeen ook goed word weerspiegeld met de nieuwe verlengingsovereenkomst. Het bedrijf is sinds kort een zelfstandig onderdeel van Health Base, expertisecentrum voor medische en farmaceutische content.   

Mark van Vliet, directeur Health Base vertelt: “Met het verlengen van de overeenkomst bundelen we onze krachten en kunnen we ook inhoudelijk samenwerken aan het vernieuwen en door ontwikkelen van het NHG-Formularium in Prescriptor. Dit zal zorgen voor een nóg betere digitale ondersteuning van de huisarts. Deze ondertekening dient tevens als startpunt om een bredere, inhoudelijke samenwerking tussen het NHG en Health Base te verkennen.”  

HIS & historie

Huisartsenautomatisering bestaat al bijna 40 jaar. In 1984 richtten de NHG en LHV de WCIA (Werkgroep Coördinatie Informatie Automatisering) op en ontwikkelden het HIS-referentiemodel. De eerste HIS’en kwamen. Verdwenen zijn inmiddels Declamed, Elias, Het His, Zorgdossier, CitoLive; OmniHIS en Promedico gaan binnenkort verder als Sanday. Tot voor kort waren Medicom (Pharmapartners), CGM Huisarts, Microhis (CSC), en Bricks huisarts (Tetra) de overlevers. De laatste tijd zijn er toch nieuwe spelers verschenen. We hebben het over HIX voor huisartsen, HealthConnected en MediKit. 

Het NHG-Formularium is nu geïntegreerd in zeven verschillende HIS-systemen te weten MicroHis, CGM Huisarts, OmniHis Scipio, Promedico VDF, TransHIS en Zorgdossier. Het NHG-Formularium is echter niet beschikbaar in het HIS van Medicom. Wél is het onafhankelijke voorschrijfsysteem ook direct in Chipsoft te vinden.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Philips
Philips ondertekent Green Deal Duurzame Zorg
Meisjes krijgen steeds vaker te maken met mentale problemen. Een nieuwe e-learning voor professionals én cliënten kan helpen bij een meer gendersensitieve behandeling en het vergroten van de autonomie van cliënten.
Nieuwe e-learning kan ggz-wachtlijsten verkorten
Het Ikazia Ziekenhuis stapt over naar vloeibare zuurstof waarmee het de CO₂ -uitstoot met 86 procent verminderd.
Ikazia kiest voor duurzaam en stapt over op vloeibare zuurstof
monsters
Medicatie testen in een orgaanmachine
toestemming
Campagne gegevensuitwisseling: geef toestemming (of niet)
Innovatieplatform samenwerking onderzoek oncologie
Innovatieplatform voor effectievere ontwikkeling kankermedicatie
tumorgraad
Nauwkeurige tumorgraad meting met machine-learning
hart
Zorgverleners onmisbaar bij realiseren zorginnovaties  
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
Volg jij ons al?