IVM lanceert website over opioïden

Het IVM heeft onlangs de website Opiaten.nl gelanceerd. Op deze nieuwe website is onafhankelijke informatie te vinden over opioïden, zowel voor patiënten als zorgverleners. Doel van deze geheel nieuwe website is het bevorderen van een verantwoord en veilig gebruik van opioïde pijnstillers.

Patiënten vinden op Opiaten.nl algemene achtergrondinformatie over pijnstillers. Op een later moment wordt dit aangevuld met diverse materialen. Zorgverleners kunnen al de nodige (FTO-) werkmaterialen, tips om het afbouwen te begeleiden, wetenschappelijke onderzoeken en nascholing vinden.

Bevorderen verantwoord gebruik

Tot en met 2017 is het voorschrijven van opioïden in Nederland fors toegenomen. In 2017 schreven huisartsen ruim 80 procent van het totaal aantal standaarddagdoseringen van opioïden, inclusief tramadol, voor. Voorlopige cijfers laten vanaf 2018 een daling zien die doorzet. De eerste twee kwartalen van 2019  waren er 4,5 tot 7 procent minder gebruikers van sterk werkende opioïden in de ten opzichte van dezelfde periode in 2018 (SFK-cijfers, nog niet gepubliceerd).

Het NHG scherpte vorig jaar de NHG-Standaard Pijn aan om de huisarts te ondersteunen bij het voorkomen van onnodig gebruik van opioïden. Het NHG adviseert om sterkwerkende opioïden, waaronder oxycodon, alleen bij uitzondering en bij voorkeur kortdurend voor te schrijven. En alleen aan patiënten zonder gevoeligheid voor middelenafhankelijkheid. Op Thuisarts.nl waarschuwt het NHG voor de verslavende werking van sterk werkende pijnstillers.

Streng controleren

Eind vorig jaar stelde apothekersorganisatie KNMP nog dat het papieren recept voor geneesmiddelen, en in het bijzonder opiaten, moet verdwijnen omdat hier teveel risico’s aan zouden kleven. In een uitzending van Radar destijds was te zien hoe een journalist met verborgen camera bij een aantal Nederlandse apotheken de zware pijnstiller oxycodon meekreeg dankzij een vervalst recept.

Het Friese ziekenhuis Nij Smellinghe controleert sinds vorig jaar zomer ook de orale opiaten bij patiënten dubbel met het medicatieveiligheidssysteem MedEye. Met deze dubbele controle stelt het ziekenhuis er zeker van te zijn dat de juiste patiënt de juiste medicatie krijgt.

Door middel van beeldherkenningstechnologie worden de opiaten geverifieerd. Een kleine scanner vergelijkt de unieke eigenschappen van de tabletten, zoals vorm, kleur, merktekens, breuklijnen, diameter en dikte met de gegevens in een database van geneesmiddelen. Daarnaast is het systeem aangesloten op het ziekenhuisinformatiesysteem om te verifiëren dat de toediening overeenkomt met de opdracht van de arts. 

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Prostaatonderzoek MRI
Ontwikkeling AI-oplossingen voor MRI- prostaatonderzoek
ICT rukt snel op in de zorg en is bij steeds meer toepassingen nodig. Investeringen in ICT blijven volgens de ICT Benchmark Ziekenhuizen om verschillende redenen achter, waardoor de zorgtransitie lastiger verwezenlijkt kan worden.
Beperkte ICT-investeringen remmen zorgtransformatie
Radiologie Beeldbeschikbaarheid
De sneltrein naar de Rijkszorgdatastaat
RIVM
Rapportage RIVM: Data bewijst effectiviteit gecombineerde leefstijlinterventie
Sensoren Prothese
Sensoren in prothese-enkel zorgen voor evenwicht
Digitaal contact
Digitaal contact via de app groeit bij Bravis
slokdarmkanker
Slokdarmkanker beter herkennen dankzij AI  
Een medewerker van het prijswinnende Virtueel Zorgcentrum praat met een patiënt (Foto: Rijnstate).
Virtueel Zorgcentrum wint ‘de Maas implementatieprijs’
Breuk
Nieuwe app voor thuismonitoring eenvoudige letsels
Pupillometrie
Smartphone accessoire voor pupillometrie
Volg jij ons al?