IVM lanceert website over opioïden

17 oktober 2019
pillen
Databeschikbaarheid
Nieuws

Patiënten vinden op Opiaten.nl algemene achtergrondinformatie over pijnstillers. Op een later moment wordt dit aangevuld met diverse materialen. Zorgverleners kunnen al de nodige (FTO-) werkmaterialen, tips om het afbouwen te begeleiden, wetenschappelijke onderzoeken en nascholing vinden.

Bevorderen verantwoord gebruik

Tot en met 2017 is het voorschrijven van opioïden in Nederland fors toegenomen. In 2017 schreven huisartsen ruim 80 procent van het totaal aantal standaarddagdoseringen van opioïden, inclusief tramadol, voor. Voorlopige cijfers laten vanaf 2018 een daling zien die doorzet. De eerste twee kwartalen van 2019  waren er 4,5 tot 7 procent minder gebruikers van sterk werkende opioïden in de ten opzichte van dezelfde periode in 2018 (SFK-cijfers, nog niet gepubliceerd).

Het NHG scherpte vorig jaar de NHG-Standaard Pijn aan om de huisarts te ondersteunen bij het voorkomen van onnodig gebruik van opioïden. Het NHG adviseert om sterkwerkende opioïden, waaronder oxycodon, alleen bij uitzondering en bij voorkeur kortdurend voor te schrijven. En alleen aan patiënten zonder gevoeligheid voor middelenafhankelijkheid. Op Thuisarts.nl waarschuwt het NHG voor de verslavende werking van sterk werkende pijnstillers.

Streng controleren

Eind vorig jaar stelde apothekersorganisatie KNMP nog dat het papieren recept voor geneesmiddelen, en in het bijzonder opiaten, moet verdwijnen omdat hier teveel risico’s aan zouden kleven. In een uitzending van Radar destijds was te zien hoe een journalist met verborgen camera bij een aantal Nederlandse apotheken de zware pijnstiller oxycodon meekreeg dankzij een vervalst recept.

Het Friese ziekenhuis Nij Smellinghe controleert sinds vorig jaar zomer ook de orale opiaten bij patiënten dubbel met het medicatieveiligheidssysteem MedEye. Met deze dubbele controle stelt het ziekenhuis er zeker van te zijn dat de juiste patiënt de juiste medicatie krijgt.

Door middel van beeldherkenningstechnologie worden de opiaten geverifieerd. Een kleine scanner vergelijkt de unieke eigenschappen van de tabletten, zoals vorm, kleur, merktekens, breuklijnen, diameter en dikte met de gegevens in een database van geneesmiddelen. Daarnaast is het systeem aangesloten op het ziekenhuisinformatiesysteem om te verifiëren dat de toediening overeenkomt met de opdracht van de arts.