Search
Close this search box.
Search

NHS berispt personeel wegens gebruik messaging apps

Messagingdiensten zoals WhatsApp en Facebook Messenger worden door zo’n 500.000 medewerkers van de Britse gezondheidsdienst NHS gebruikt om onderling en met patiënten te communiceren. Van die trend wil de NHS af omdat deze communicatiemethoden onveilig zouden zijn, zo valt te lezen in een nieuw rapport genaamd Instant Messaging in the NHS.

Uit het rapport, gepubliceerd door mobiel technologiebedrijf CommonTime, komt verder naar voren dat circa 1 op de 50 NHS-werknemers een disciplinaire maatregel heeft gekregen als gevolg van het gebruik van mobiele messagingdiensten onder werktijd. Binnen de leeftijdsgroep 18-24 jaar had al bijna 10 procent een maatregel gekregen.

Het onderzoek werd gehouden onder in totaal 800 werknemers, actief binnen verschillende afdelingen van de NHS. 43 procent van de respondenten, het equivalent van zo’n 500.000 werknemers, gaf aan mobiele messagingdiensten onder werktijd te gebruiken. Het gebruik ervan zorgde voor incidenten zoals vertrouwensschending en vermeend kwaadwillig gebruik.

In sommige gevallen werd patiëntinformatie naar de verkeerde persoon gestuurd, soms zelf naar een vriend of kennis buiten de professionele sfeer. Ook werd via sociale media gevoelige informatie, zoals foto’s en medische gegevens, uitgewisseld.

Mobile messaging is een blijvertje

Het gebruik, en ook het misbruik, vindt volgens het onderzoek plaats in alle geledingen binnen de NHS. Ook meldt het rapport dat 39 procent van de NHS-werknemers niet op de hoogte was van de richtlijnen omtrent databescherming en privacy. Ondanks de soms alarmerende resultaten geeft bijna een derde van de respondenten aan dat de directe zorg aan patiënten zonder het gebruik van mobiele messagingdiensten in kwaliteit zal verminderen.

In een reactie op het rapport erkende de NHS het alom geaccepteerde gebruik van messagingdiensten als communicatie tools tussen zorgverleners onderling en met patiënten en zal onderzoeken in hoeverre de organisatie secure messaging kan implementeren.

Tom Xhofleer

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?