Search
Close this search box.
Search

Nictiz begonnen met openbare consultatie voor standaard eAfspraak

Nictiz is begonnen met een openbare consultatie om terugkoppeling te krijgen over producten en standaarden die het ontwikkeld in het kader van het MedMij–programma - om in 2020 te komen tot een raamwerk voor alle systemen op het gebied van medische en gezondheidsgegevens. Nictiz stelt dat de feedback belangrijk is om aansluiting te vinden op wensen van stakeholders, zoals leveranciers van EPD’s, zorgverzekeraars en – aanbieders, zorgprofessionals en patienten.

Samen met het veld ontwikkelt Nictiz voor MedMij producten om binnen één omgeving veilige informatie-uitwisseling tussen zorgprofessionals en patiënten mogelijk te maken. MedMij vindt het belangrijk dat dit proces transparant is en aansluit op de wensen van het veld die de producten gaan toepassen.  Eén van de producten betreft het ontsluiten van alle mogelijke afspraken tussen patiënt en zorgverlener richting een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Op de consultatiepagina op MedMij.nl staat een overzicht met daarin de links naar de bijbehorende documenten.

eAfspraak, standaard ontsluiting afspraakgegevens

De standaard eAfspraak moet het mogelijk maken om in een PGO afspraken met zorgverleners in te zien, wijzigingen aan te vragen en zelf afspraken te maken. Het biedt patiënten overzicht en gebruiksgemak. Dit draagt bij aan het doel van het programma MedMij: meer grip voor mensen op hun eigen gezondheidsgegevens en meer regie over hun gezondheid.

MedMij streeft ernaar het eerste deel van de informatiestandaard eAfspraak eind dit jaar gereed te hebben. Dit biedt patiënten de mogelijkheid om afspraken met verschillende zorgverleners te bekijken in hun PGO. Het vervolg is dat patiënten afspraken ook kunnen wijzigen en zelf kunnen maken via een PGO.

Feedback voor standaarden

De basis van de standaard worden gevormd door het functionele model, de opgestelde requirements en de daaraan gerelateerde dataset. Samen met experts uit het zorgveld heeft Nictiz in opdracht van MedMij deze documenten opgesteld en uitgewerkt. In een openbare consultatie wordt nu feedback gevraagd op deze standaard aangaande juistheid, volledigheid en toepasbaarheid. Sinds 12 oktober 2017 staan de documenten voor eAfspraak in openbare consultatie. Tot 23 november 2017 kunnen partijen reageren.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Volg jij ons al?