Search
Close this search box.
Search

Nictiz lanceert database ICT-standaarden in de zorg

Waar vind ik meer informatie over standaarden in de zorg? Waar worden die standaarden gebruikt? Wat is het verschil tussen al die standaarden in de zorg? Op die vragen geeft Nictiz antwoord met een praktisch online overzicht van alle standaarden in de zorg op de Nictiz-website.

Snel standaarden vinden, lezen en vergelijken.

De standaarden zijn volgens Nictiz simpel doorzoekbaar, uitgebreid beschreven en makkelijk met elkaar te vergelijken. "Iedereen die iets doet met informatisering in de zorg, heeft behoefte aan een helder overzicht en inzicht in het standaardenlandschap", zegt Pim Volkert van Nictiz, één van de initiatiefnemers van deze tool.

Gids in standaarden

Deze sub-site van de Nictiz heeft als doel een relevante gids te zijn voor het zorgprofessionals, ICT-consultants, beleidsmakers en softwareleveranciers bij het kiezen van de juiste standaard en het juist toepassen daarvan. “Er zijn heel veel standaarden in de zorg waardoor het kiezen van de juiste lastig is. Op deze site kun je eenvoudig zelf een selectie maken en standaarden met elkaar vergelijken”, zegt Gerda Meijboom, voorzitter Expertgroep Standaardisatie en mede- initiatiefnemer van dit standaardenoverzicht.

Snel standaarden zoeken

Met filters kunnen bezoekers de juiste standaarden vinden. Zo kan een filter worden toegepast om alle standaarden per laag uit het lagenmodel naar boven te halen. Deze lagen zijn Organisatiebeleid, Zorgproces, Informatie, Applicatie en infrastructuur. Er kunnen meerdere filters tegelijk worden aangezet. Een andere manier om snel de juiste standaard te vinden is via de zoekfunctie. Elke standaard is in het overzicht aanklikbaar om de volledige informatie van de standaard te lezen.

Vergelijken

Tenslotte is het ook mogelijk standaarden met elkaar te vergelijken. Nadat de bezoeker de gewenste standaarden aanvinkt, ziet hij de geselecteerde standaarden naast elkaar staan met de essentiële eigenschappen op een rij.

Verdieping

De standaarden zijn nu ook beter geïntegreerd in de website. Bij een standaard over bijvoorbeeld SNOMED CT, ziet de bezoeker naast de inhoud van de standaard, ook verwijzingen naar publicaties die over die standaard gaan en vice versa. “De mogelijkheid om content aan standaarden te linken geeft verdieping aan de inhoud”, licht Karin Oost, senior communicatieadviseur en tevens projectleider nieuwe website bij Nictiz toe.

Vanwege die behoefte naar een beter in- en overzicht in het standaardenlandschap verzocht het informatieberaad, het hoogste bestuurlijk overlegorgaan over informatievoorziening in de zorg, Nictiz om een nieuw overzicht te creëren van het standaardenlandschap in de zorg, licht Herko Coomans, coördinator Regiebureau Informatievoorziening van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport toe. "Dit standaardenlandschap is een essentieel onderdeel van het Informatiestelsel voor de zorg. Dit biedt overzicht van de gangbare standaarden en waar die toegepast kunnen worden. Samen met de leden van het Informatieberaad werken we aan vrijwillige maar niet vrijblijvende adoptie van standaarden."

Overzicht standaarden

Met het nieuwe overzicht biedt Nictiz meer informatie per standaard, waarmee volgens Volkert een zeer brede doelgroep die ‘iets’ wil of moet met een standaard is geholpen. Nictiz heeft op de site ruim honderd standaarden beschreven. Per standaard geeft het overzicht belangrijke kenmerken van de standaard weer, zoals doel, doelgroep, implementatiestatus en een link naar de organisatie die de betreffende standaarden beheert. De beheerorganisaties werkten mee de informatie te controleren op juistheid en volledigheid.

De nieuwe module overzicht standaarden wordt op de beurs Zorg&ICT van 5-7 april op de Jaarbeurs in Utrecht gepresenteerd.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
Volg jij ons al?