Nictiz over digitale standaarden informatievoorziening

22 april 2024
Standaarden
Nieuws

Nictiz adviseert en deelt kennis over digitale informatievoorziening in de zorg, zowel binnen Nederland als internationaal. Daarnaast ontwikkelt en beheert Nictiz standaarden die digitale informatievoorziening mogelijk maken. Daarmee kun je gezondheidsinformatie eenduidig vastleggen, uitwisselen en hergebruiken. Zo werken we samen aan betere gezondheid door betere informatie. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat Nictiz op de ICT&health World Conference aanwezig is.

Passende hybride zorg is de norm

Tijdens de conferentie schetsen diverse inhoudsdeskundigen van Nictiz in drie kennissessies welke ontwikkelingen binnen en buiten Nederland plaatsvinden. Zij lichten onder andere toe hoe wij als land en als zorgsector hierop (moeten) inspelen. Daarbij verduidelijken zij welke afwegingen men moet maken en met welke belangen men rekening moet houden. De huidige ontwikkelingen hebben namelijk impact op iedereen in het zorgveld. Passende hybride zorg die bovendien netwerkgeorganiseerd is, dát moet de nieuwe norm worden. Evenals het verbinden van primair en secundair gebruik van digitale gezondheidsgegevens.

Stelselbeheerder Nictiz

Op verzoek van het Ministerie van VWS is Nictiz beheerder van het stelsel van standaarden. Met die stelselregie wil zij sectorbrede afspraken faciliteren voor het gebruik van standaarden als zibs (zorginformatiebouwstenen) en technische uitwisselingsformaten als HL7 FHIR en HL7 CDA.

In het verlengde daarvan deelt Nictiz tijdens de kennissessies tevens haar visie op hoe Nederland bijdraagt aan de European Health Data Space (EHDS). En hoe de Nationale visie en strategie op het gezondheidsinformatiestelsel gezamenlijk tot stand is gebracht. Ook komen de keuzes aan bod die Nederland maakt op het gebied van stelselregie. Als onafhankelijke adviserende en richtinggevende partij is Nictiz betrokken bij diverse ontwikkelingen rondom databeschikbaarheid en digitale informatievoorziening die invloed hebben op het gehele zorgveld. Zij schetsen in de kennissessies een beeld van de afwegingen die moeten worden gemaakt en met welke belangen rekening moet worden gehouden.