Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Slingeland komt met nieuw communicatieplatform

Het Slingeland Ziekenhuis gaat een nieuw communicatieplatform implementeren waarmee patiëntdata vanaf één centrale plek gemonitord kan worden. Dit is de volgende stap in het Sensing Clinic project voor het verbeteren van de zorg met behulp van sensortechnologie. Met het nieuwe platform, Digistat Suite, kan data van meerdere sensoren via één systeem, gemonitord én geanalyseerd worden. De implementatie zal vanaf februari stapsgewijs uitgevoerd worden.

Tags

Innovation Partner

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

In het kader van het Sensing Clinic Project is Slingeland enkele jaren geleden gestart met sensortechnologie innovatie. Sensoren monitoren vitale lichaamsfuncties van patiënten, zoals bloeddruk, hartritme en ademhaling. Maar ook het slaapritme en de bewegingen van patiënten in bed. Terwijl de technologie en het project doorontwikkeld werden is langzaam maar zeker de behoefte voor een nieuw communicatieplatform ontstaan van waaruit de verschillende sensoren beheerd kunnen worden. Dat werd dus Digistat Suite van leverancier Ascom.

Meer inzicht en betere zorg

Het nieuwe communicatieplatform biedt artsen en verpleegkundigen meer inzicht in de toestand van de patiënt en bij het onderbouwen van medische beslissingen. Dat gebeurt onder andere door middel van automatische notificaties. Digistat toetst de gemeten waarden aan een aantal hypothesen. Daardoor is het mogelijk vroegtijdig veranderingen in de situatie van de patiënt te signaleren en kunnen zorgverleners sneller handelen.

Het Slingeland wil het platform inzetten om de gezondheidssituatie van patiënten voortdurend te monitoren en veranderingen vroegtijdig te signaleren. Hierdoor ontlast het platform bovendien zorgverleners in hun dagelijkse werkzaamheden. De wens voor de toekomst is dat toepassing van betrouwbare sensortechnologie de werkdruk voor verpleegkundigen vermindert en het ziekenhuis helpt om de toenemende zorgvraag beter het hoofd te bieden. Zorgverleners zijn namelijk minder tijd kwijt aan administratieve handelingen.

Uiteindelijk moet deze sensortechnologie in een later stadium worden toegepast bij patiënten in de thuissituatie. Dit biedt patiënten volgens Ascom rust en zorgt ervoor dat zorgverleners indien nodig tijdig worden geïnformeerd. Ook zijn zo meer patiënten te verzorgen met hetzelfde aantal zorgverleners. Bovendien kan een aantal opgenomen patiënten eerder naar huis, omdat dan ook in de thuissituatie een oogje in het zeil kan worden gehouden.

Nieuw communicatieplatform cruciale stap

“Dankzij het nieuwe communicatieplatform kunnen we het project Sensing Clinic naar een hoger niveau tillen. Het overzichtelijk presenteren van alle patiëntdata was een cruciale stap in het integreren van sensortechnologie in onze werkwijze. Digistat Suite maakt deze data inzichtelijk voor onze artsen en verpleegkundigen. Nu kunnen we ons richten op het verder verbeteren en innoveren van de zorg”, zegt Malou Peppelman, Programmamanager Innovatie bij het Slingeland Ziekenhuis.

Tags

Innovation Partner

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen