Nieuw e-learning programma biedt mantelzorgers dementerenden steun

Het Trimbos instituut lanceert een nieuw e-learning programma, waarmee zij mantelzorgers van dementerenden willen ondersteunen. Met het programma leren mantelzorgers meer over het veranderende gedrag van mensen met dementie. Dit doen zij aan de hand van filmpjes, opdrachten en samenvattingen. Het programma zal in september 2017 beschikbaar zijn op de website dementie.nl.

In Nederland wordt steeds vaker geleund op mantelzorgers. Ook dementerenden krijgen veel te maken met deze structuur: ruim 70 procent van de mensen met dementie woont thuis. Dit vraagt om verzorging door naasten, of dit nu buren zijn of familie. Zij combineren dit echter regelmatig met een baan en/of de zorg voor kinderen: zo’n 50% neemt deze combinatie van taken op zich. Het is dan ook niet vreemd dat mantelzorgers regelmatig aangeven overbelast te zijn. Het e-learning programma moet voor hen uitkomst bieden.

Zes soorten gedragsverandering

Een veel voorkomende oorzaak van het gevoel van overbelasting is het veranderende gedrag van dementerenden. Twee derde van de mantelzorgers geeft aan hier meer ondersteuning bij te willen. Het e-learning programma omvat dan ook zes video’s — met een gekoppelde opdracht —over zes soorten veranderd gedrag: achterdocht gedrag, onrust in de nacht, agressie, lusteloosheid, afhankelijk en verbloemend gedrag. Met de video’s en opdrachten wilt Trimbos instituut meer inzicht geven in de achtergrond van gedragsverandering. De mantelzorgers krijgen ook handvatten aangereikt om beter met het gedrag om te gaan. Van elke video is een samenvatting met opdrachten te downloaden via dementie.nl.

Onderzoek met mantelzorgers

Het programma is in nauwe samenwerking met mantelzorgers ontwikkeld. Zij worden ook betrokken bij het onderzoek naar het programma wat het VUmc, Trimbos-instituut, NIVEL, Alzheimer Nederland en Geriant momenteel uitvoeren.

In totaal doen er 72 mantelzorgers mee aan het onderzoek. Zij zijn opgesplitst in drie groepen: één groep ontvangt het gehele e-learning programma (de videoreeks, opdracht en samenvatting), één groep ontvangt alleen de samenvatting en de laatste groep ontvangt naar het programma ook drie e-consulten met een gespecialiseerde verpleegkundige.

Met inzet van vragenlijsten onderzoeken de partijen welke effecten bij de drie groepen merkbaar zijn op drie gebieden: vertrouwen in eigen kunnen, het gedrag van degene met dementie (beoordeeld door de mantelzorger) en de kwaliteit van de relatie.

Verbonden aan WHO

Het Trimbos instituut is eveneens verbonden aan het initiatief iSupport van VN-organisatie WHO. Dit online ondersteuningsprogramma richt zich ook op mantelzorgers, en geeft hen informatie en tips over de omgang met dementerenden. Dit programma bevat 23 lessen over vijf thema’s gerelateerd aan dementie. Mantelzorgers kunnen zelf passende lessen kiezen.

Het e-learning programma is ontwikkeld met subsidies van Fonds NutsOhra, Fonds Sluyterman van Loo, Stichting RCOAK en ZonMw ‘Tussen weten en doen’.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
kruizinga
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Pallas Reactor Petten
Kuipers belooft volledige financiering voor reactor medische isotopen  
corona
ChatGPT kan helpen om vaccinatiegraad te verhogen  
Volg jij ons al?