Search
Close this search box.
Search

Nieuw e-magazine: leidinggeven aan de digitale transformatie  

ActiZ heeft eind maart 2023 het e-magazine 'Leidinggeven aan de digitale transformatie' gelanceerd. In het eerste nummer, dat op internet voor iedereen beschikbaar is, staat de digitale transitie van de ouderenzorg centraal. In het e-magazine wordt geanalyseerd hoe het er met de transformatie in de ouderenzorg voor staat. Tevens komen versnellingsadviezen en best practices uitgebreid aan bod.

ActiZ wil met het nieuwe e-magazine laten zien wat de opbrengst is van technologische innovaties en digitale transformatie. In het eerste nummer gaat het vooral over de ouderenzorg. Er wordt inzichtelijk en bespreekbaar gemaakt welke uitdagingen en knelpunten er zijn, zodat er gericht kan worden gewerkt om de ouderenzorg op lange termijn duurzaam te organiseren.  

Digitaal als het kan

Sinds de ondertekening van IZA is het belang van de zogeheten (digitale) zorgtransformatie diep in de haarvaten van de medische sector doorgedrongen. Die broodnodige transitie is niet alleen nodig in ziekenhuizen, maar met name essentieel in de ouderenzorg. Het uitgangspunt van minister Conny Helder, wat betreft de ouderenzorg, is zelfs: ‘zelf als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan.’ Opvallend is dat ze zeer expliciet inzet op digitale hulpmiddelen in de ouderenzorg. Niet alleen om de kosten in toom te houden, maar ook vanwege het problematische personeelstekort.

Beeldbellen moet bijvoorbeeld de norm worden maar ook sensoring, de PC en slimme domotica kunnen breder worden ingezet. Ook hoogleraar Daan Dohmen, oprichter van Luscii, wijst regelmatig op het grote belang van digitale transformatie en voorziet zelfs een heuse veenbrand in de (ouderen)zorg als er onvoldoende snelheid wordt gemaakt.  

Versnellingsadviezen in e-magazine

ActiZ zet in het nieuwe e-magazine ‘Leidinggeven aan de digitale transformatie’ de digitale ontwikkelingen en innovaties in de ouderenzorg overzichtelijk op een rijtje, presenteert succesvolle voorbeelden uit de praktijk en geeft digitale versnellingsadviezen. Annet Boekelman voorzitter van de ActiZ themacommissie Digitaal, Denken & Doen vertelt: “Er kan veel, maar het is niet altijd even makkelijk. Digitalisering in de zorg is nou eenmaal een complex onderwerp. Door regionaal meer samen te werken en van elkaar te leren kunnen de uitdagingen die per regio verschillen beter worden aangepakt. We moeten letterlijk en figuurlijk met elkaar verbinden.”

Ze legt ook uit waarom de digitale transformatie, juist ook in de ouderenzorg, zo urgent is. “Met elkaar moeten we antwoord zien te geven op de vraag die de samenleving stelt: hoe houden we de zorg beschikbaar voor de mensen die dat het hardste nodig hebben. Daarvoor worden eerst oplossingen gezocht bij de cliënt zelf en zijn omgeving, maar ook door slimme innovaties en nieuwe technologieën in het zorgproces.”

Prioriteer innovatie in ouderenzorg

In de praktijk zijn bestuurders en medewerkers van zorgorganisaties zich meestal terdege bewust van de noodzaak om te innoveren. Alleen worden zowel de leiding als de medewerkers afgeleid door de beslommeringen van alledag zoals roosterplanning, zorg en werkdruk. Innovatie wordt zo vaak iets wat er ook nog even bijkomt en dat werkt in de praktijk dus niet goed. ‘Wil je als organisatie echt de digitale transformatie doormaken, dan moet innovatie prioriteit krijgen’, stelt Jan-Kees van Wijnen, lid van de ActiZ-themacommissie Digitaal, Denken & Doen en zorgbestuurder bij tanteLouise.

Het e-magazine kun je hier op de website van Actiz vinden.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
diabetestools
Digitale diabetestools bieden te weinig klinische voordelen
Volg jij ons al?