Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Nieuw Hart- en vaatcentrum voor Catharina Ziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis opende deze week het nieuwe Hart- en vaatcentrum. Het centrum moet kwaliteit van zorg voor de hart- en vaatpatiënten verder verbeteren. Met een korte doordoorstroming voor een patiënt met een acuut hartprobleem en de nieuwste technologie. “We hebben de afspraak met onze leveranciers dat we altijd beschikken over de laatste software-updates en de nieuwste apparaten”, aldus cardioloog dr. Pim Tonino van het Catharina Ziekenhuis.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Spoedpatiënten met een acuut hartprobleem worden direct opgenomen op de Eerste Harthulp van het Catharina Ziekenhuis. De Eerste Harthulp ligt op dezelfde verdieping als de bestaande Spoedeisende Hulp, Intensive Care en de Operatiekamers. “Er is nu dus één spoedlaag in het Catharina Ziekenhuis aanwezig”, aldus Tonino.

Wanneer hartpatiënten een acute behandeling moeten ondergaan worden zij direct overgebracht naar één van de vijf hartcatheterisatiekamers (HCK’s) die in de buurt van de Eerste Harthulp zijn gebouwd. “Alle HCK’s zijn identiek aan elkaar. Daardoor kunnen we flexibel werken. Vroeger konden we bijvoorbeeld maar op twee kamers pacemakers implanteren, nu kan dat op alle vijf de kamers.

Bovendien beschikken we over de nieuwste apparatuur van Philips. Ook behandelen we patiënten op alle kamers met minder röntgenstraling.” Als patiënten daarna ter observatie naar de hartbewaking moeten, verblijven zij in hetzelfde complex. Ook aan de familie van de hartpatiënt is met de komst van twee volledig ingerichte familiekamers gedacht.

Comfort voor patiënten

Patiënten die een behandeling aan het hart moeten ondergaan, worden voortaan eerst opgevangen op de Hartlounge; een nieuwe afdeling in het Hart- en vaatcentrum waar zij worden voorbereid op de procedure. “Uit onderzoeken blijkt dat patiënten sneller herstellen in een prettige omgeving. Een behandeling aan het hart is voor veel mensen een ingrijpende gebeurtenis. Als zij zich in alle rust kunnen voorbereiden op zo’n behandeling, komt dat hun herstel ten goede”, aldus Tonino. Ook na de behandeling komen patiënten terug op de Hartlounge waar zij daar onder toezicht van het verplegend personeel bijkomen terwijl ze tv kijken, internetten of aan de loungetafel een magazine lezen.

Efficiënt

Patiënten die langer moeten verblijven, worden verpleegd op de Medium Care of de Hartbewaking. Beide afdelingen bevinden zich op dezelfde verdieping. Verplegend personeel van de ene afdeling kan daardoor makkelijk inspringen op de andere afdeling en andersom.

Het nieuwe Hart- en vaatcentrum wordt eind 2016 officieel geopend.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen