Nieuw informatiesysteem apothekers belooft patiënt centraal te stellen

Een digitaal informatiesysteem dat de patiënt centraal stelt en niet het medicijndoosje, dat is waar Sneeker apotheek It Noard sinds kort mee werkt. Het farmaceutisch zorgsysteem Apro van Promedico is eind augustus in gebruik genomen waarvan versie 1.1 eind oktober is opgeleverd.

Promedico, van oorsprong leverancier van huisartseninformatiesystemen, besloot in 2015 een systeem voor apotheken te ontwikkelen. De bestaande ICT-systemen waren volgens de aanbieder niet meegegroeid in de ontwikkeling van de rol van apotheker, waarin voorlichting, uitleg en welzijn- en gezondheidsaspecten centraal staan. Apro is daarom vanaf de grond volledig opgebouwd, aldus Martin Pruijsers van Promedico tegenover De Eerstelijns.

“Dat betekent dat er veel ontwikkeltijd in ging zitten. Het voordeel is dat we het geheel naar eigen inzicht konden doen, in nauwe samenwerking met gebruikers waardoor het gebruik intuïtief is. What you see is what you need, veel is achter de schermen geautomatiseerd. Nu dit eenmaal staat kunnen we heel snel verbeteringen en koppelingen doorvoeren. Iedere twee maanden komen we met nieuwe functionaliteiten.”

Voordelen van nieuw informatiesysteem

Geert Struik van Apotheek It Noard en Apotheek Postma in Sneek ziet zichzelf vooral als verkenner met het nieuwe systeem. Hij stelt dat de overstap spannend was, maar dat het nieuwe systeem nu al veel voordelen oplevert. De laatste versie, Apro 1.1 is onlangs opgeleverd en bevat diverse nieuwe functies zoals proactief herhalen, gds, central/smartfilling en track & trace.

Volgens Pruijsers van Promedico zijn veel oudere systemen gericht op het volgen van het medicijndoosje, waar Apro meer bedoeld is op het centraal stellen van de medicijngebruiker. Dat betekent dat het systeem een goed overzicht van de patiënt geeft en er voor zorgt dat distributie en declaratie van medicatie makkelijk verloopt, zo belooft Promedico. De logistiek loopt soepeler én papierloos. Receptbriefjes zijn voortaan verleden tijd.

Eenvoudiger samenwerking

Apro moet ook samenwerking met andere zorgverleners vereenvoudigen via een makkelijke koppeling met andere systemen zoals een HIS of een KIS. Dit moet een digitaal multidisciplinair overleg (MDO) binnen handbereik brengen. Patiënten kunnen binnenkort ook makkelijk bij hun medicatieoverzicht via een app of via een portaal als MijnGezondheidsplatform (MGP), zo is de planning.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Volg jij ons al?