Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Nieuw innovatiefonds investeert in e-health startups

KPN’s investeringsdochter Ventures, Menzis, Monuta, Topfonds Gelderland en Oost NL hebben het Health Innovation Fund III opgestart. Na twee eerdere fondsen, is het derde venture capital fonds van Health Innovations opgezet om innovatieve zorg-startups te helpen bij de marktintroductie van hun product of dienst.

Tags

Innovation Partner

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het Health Innovation Fund III zal de komende jaren 15 miljoen euro investeren in 10 tot 15  startende ondernemingen. De focus van het fonds ligt op innovatieve e-health oplossingen die de zorg betaalbaar moeten houden en de kwaliteit en de toegankelijkheid van de zorg dienen te verbeteren. Er zijn ook enkele private investeerders bij het nieuwe fonds betrokken.

Het fonds wordt ondersteund door de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Economische Zaken en Klimaat (EZK). Beide ministeries investeren samen 6 miljoen euro mee via de RVO Seed regeling, zo lieten zij aan het begin van de landelijke ehealth week 2018 weten. De investeerders zullen ook inhoudelijk worden betrokken om de startende zorgondernemingen tot een succes te maken.

Slimmere, betere, toegankelijker zorg

Het Health Innovation Fund III gaat investeren in ondernemingen die met behulp van innovaties de zorg slimmer, beter en toegankelijker willen maken. Dit kunnen oplossingen op het gebied van software, hardware of service zijn, zolang ze maar gericht zijn op preventie, diagnose, behandeling of monitoring in cure of care.

Joris van Eijck, directeur zorg van verzekeraar Menzis, onderschrijft het belang van innovatie in  de zorg: “De toepassing van nieuwe technologie maakt bijvoorbeeld dat patiënten langer thuis kunnen wonen of zorg in hun vertrouwde omgeving ontvangen in plaats van in het ziekenhuis. Technologie geeft de zorg fundamenteel anders vorm en creëert waarde voor patiënten.”

Na het volgens de betrokken partijen succes van de twee eerdere fondsen, zal het nieuwe healthtech fonds zich nadrukkelijk richten op e-health oplossingen, die zelfmanagement, zelfmonitoring en zelfredzaamheid bevorderen. Met de eerste twee fondsen zijn 18 investeringen gedaan in veelbelovende bedrijven, waaronder Prolira, LivAssured, Nightbalance, ANW Nederland, Noviosense en Aidence.

Kennis en netwerk beschikbaar stellen

De betrokken partners zien innovatie als voorwaarde om de zorg betaalbaar te houden en om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Als belangrijke stakeholders in de sector willen zij dit proces versnellen. Daarom zullen ze naast middelen ook hun kennis en netwerk beschikbaar stellen ter ondersteuning van de startende ondernemingen.

Herman Kienhuis vanuit KPN Ventures zegt hierover: “Digitale technologie biedt enorme kansen om de kwaliteit en de betaalbaarheid van de gezondheidszorg te verbeteren en de zelfredzaamheid van mensen te vergroten, ook bij ziekte of ouderdom. KPN wil hierin een belangrijke rol vervullen en zoekt en ondersteunt jonge ondernemingen om samen innovaties te ontwikkelen, onder meer via het Health Innovation Fund III.”

Het Health Innovation Fund III wordt beheerd door het in Utrecht gevestigde Health Innovations. Het fonds wordt ondersteund vanuit het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In december 2017 selecteerde RVO het fonds voor de e-health Seed regeling door middel van een aanbesteding.

Openingsmanifestatie 2021
Wilt u op 17 juni 2021 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

Tags

Innovation Partner

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen