Search
Close this search box.
Search

Nieuw lab TU Delft toont voordelen quantumcomputer

Organisaties die meer over quantumtechnologie willen weten, kunnen sinds kort terecht in het nieuwe Quantum Applicatie Lab van de TU Delft. Waar de huidige generatie computers nog rekent met enen of nullen werkt de quantumcomputer fundamenteel anders. Hij maakt gebruik van quantum bits die in een superpositie van 1 en 0 kunnen staan.

TU Delft heeft op 22 april 2022 officieel het ‘Quantum Applicatie Lab’ (QAL) geopend. Organisaties die willen onderzoeken welke voordelen een quantumcomputer kan hebben, kunnen in het nieuwe lab terecht. De initiatiefnemers van het Lab zijn de Universiteit van Amsterdam, het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), TNO, SURF, TU Delft, het Netherlands eScience Center en IBM Quantum.

De superpositie van de quantumcomputer

Het lab verschaft partijen toegang tot specifieke kennis en technische infrastructuur. Zo kunnen wetenschappers de voordelen van quantumtechnologie voor hun vakgebied concreet in kaart brengen. Een quantumcomputer rekent op een fundamenteel ander manier en maakt gebruik van quantum bits die in een superpositie van 1 en 0 kunnen staan. Door nieuwe quantum algoritmen op quantum  hardware te draaien, kan dit voor bepaalde wiskundige problemen tot een snellere oplossing leiden. Door de enorme rekenkracht van deze computers kunnen problemen worden opgelost die tot nog toe niet of nauwelijks opgelost kunnen worden.

Toepassingsmogelijkheden quantumtechnologie

De quantumtechnologie ontwikkelt zich snel, maar er zijn nog maar weinig organisaties die actief bezig zijn met de toepassingsmogelijkheden in de praktijk. Met name de beschikbaarheid van specifieke technische kennis en de hoge kosten van de benodigde testinfrastructuur vormen een barrière. Het QAL wil daar dus onder meer bedrijven, overheidsorganisaties, zorgorganisaties en kennisinstellingen bij helpen.

De quantumcomputer kan in de toekomst worden ingezet op praktische toepassingen zoals risicomanagement voor verzekeraars. Maar ook zijn simulaties mogelijk van quantummechanische systemen, waarmee bijvoorbeeld het gedrag van nieuwe moleculen en materialen kan worden voorspeld.

Quantumcomputers & zorgsector

Hebben supersnelle en uiterst complexe berekeningen met quantumcomputers betekenis voor de digitale gezondheidszorg? Wel als we tenminste de goede vragen stellen en voorspellende scenario’s laten lopen. Nieuwe medicatie ontwikkelen, ziekteprocessen doorgronden, epidemieën voorspellen en aanpakken, effecten van grootschalige preventie doorberekenen, gepersonaliseerde zorg aanbieden, complexe behandelschema’s opstellen en hoe de kosten te beheersen: het is allemaal goed mogelijk.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
Volg jij ons al?