Nieuw onderzoek bevestigt negatieve relatie smartphone-gebruik en bedrust

11 november 2016
Nieuws
Hoe meer tijd mensen op een smartphone actief zijn bent, hoe slechter ze slapen. Verder duurt het langer om in slaap te vallen wanneer iemand de smartphone net voor het naar bed gaan nog gebruikt. Ook eerdere onderzoeken suggereren dat gebruik van smartphones invloed heeft op de nachtrust. Sommige studies wijzen er op dat de impact van displays een goede slaap beperkt, mede doordat dat het blauwe licht dat wordt uitgestraald de aanmaak van het slaaphormoon melatonine onderdrukt.

Verder bleek recent uit een onderzoek van King's College London dat kinderen die een smartphone of tablet in hun slaapkamer hebben, vaker slecht en te weinig slapen.

Minder goede nachtrust

Voor het onderzoek gebruikten 653 volwassen Amerikanen een maand lang een app die bijhield hoeveel tijd ze op hun scherm keken. Ook hielden ze bij hoe lang en hoe goed ze sliepen. Deelnemers aan het onderzoek keken gemiddeld 3,7 minuut per uur op hun scherm. Gemiddeld genomen bleek dat mensen die hun smartphone meer gebruikten, minder goed sliepen.

De auteurs van het artikel ‘Direct Measurements of Smartphone Screen-Time: Relationships with Demographics and Sleep’ zelf stellen dat de studie niet afdoende bewijzen kan dat een groter gebruik van smartphones slechte slaap veroorzaakt of dat de correlatie juist omgekeerd is. "We kunnen de mogelijkheid niet uitsluiten dat mensen die niet kunnen slapen, die tijd opvullen met het kijken op hun smartphone", aldus Gregory Marcus, een van de auteurs van de studie.

De onderzoeker vindt de uitkomst van het onderzoek echter wel zorgwekkend. "Er komt steeds meer bewijs dat slechte slaapkwaliteit niet alleen invloed heeft op je concentratievermogen en humeur, maar ook een belangrijke risicofactor kan zijn voor verschillende ziektes."

Een derde gebruikt mobiel ‘s nachts

Van de Nederlandse consumenten gebruikt 33 procent zijn of haar mobiele telefoon midden in de nacht, meldt Deloitte in de jaarlijkse Global Mobile Consumer Survey. Het onderzoek is ook in Nederland uitgevoerd.

In de meeste gevallen kijken gebruikers op de klok van hun smartphone (23%), gevolgd door het checken van hun social mediaberichten (9%) en lezen van instant messaging (8%).  Meer dan de helft van de Nederlandse respondenten checkt hun banksaldo en 43 procent maakt daadwerkelijk geld over via hun smartphone.  De cijfers van Deloitte zijn het hoogst bij de leeftijdsgroep 18-24 jaar: 54 procent.

Slecht slapende tieners

Kinderen die een smartphone of tablet in hun slaapkamer hebben, slapen vaker slecht en te weinig. Zelfs als ze dat apparaat niet gebruiken. dat bleek recent uit een onderzoek van King's College London. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in JAMA Pediatrics. In de studie werd data vergeleken uit 20 eerdere studies naar het verband tussen slaapkwaliteit en mediagebruik. Deze onderzoeken omvatten ruim 125.000 tieners met een gemiddelde leeftijd van 14 jaar.

De onderzoekers ontdekten dat kinderen hun smartphone, tablet of ander mobiel device niet eens actief hoeven te gebruiken om slaapproblemen te ervaren. De aanwezigheid ervan in de slaapkamer was voldoende voor een negatief effect op de nachtrust. Het onderzoek toont verder een verband aan tussen het gebruik van tablets en smartphones rond bedtijd en te weinig slapen, slecht slapen en overdag erg slaperig zijn.

Hoewel ook uit het Britse onderzoek niet onomstotelijk blijkt dat de apparaten de oorzaak zijn van de slaapproblemen, raden de betrokken wetenschappers aan om ’s avonds niet te veel de smartphone of tablet te gebruiken. De Amerikaanse onderzoekers adviseren hetzelfde.

Door innovation partner