Nieuwe alliantie wil AI in gezondheidszorg stimuleren

Deze week werd in de Verenigde Staten (VS) een nieuwe alliantie opgericht die het gebruik van AI, robotics en automatisering in de gezondheidszorg moet stimuleren. De organisatie genaamd Partnership for Automation and Innovation in Healthcare (PATH) is opgericht door Jonathan Linkous, voormalig CEO van de American Telemedicine Association (ATA) en Mary Ann Liebert, CEO van Mary Ann Liebert, uitgever van onder meer wetenschappelijke publicaties.

Volgens de oprichters is nieuwe technologie al ver doorgedrongen in andere sectoren waaronder de luchtvaart, financiële dienstverlening en entertainment en moet de gezondheidszorg een inhaalslag maken. Juist die sector heeft te maken met uitdagingen zoals stijgende kosten als gevolg van de toenemende vraag naar zorg en technologie zou een belangrijke rol kunnen spelen in het aanpakken van die uitdagingen, zei Linkous in een toelichting op de oprichting van PATH, waar hij zelf CEO van wordt.

PATH wil als platform meerdere stakeholders van binnen de zorg en daarbuiten samenbrengen om kennis over te dragen en expertise te ontwikkelen. De organisatie werkt op basis van lidmaatschap en geïnteresseerden kunnen zich per direct aanmelden. Tijdens speciale summits zullen zaken worden besproken zoals regelgeving, security en customer experience.

De board of advisors bestaat uit afgevaardigden van Qualcomm Life, InTouch Health, The Global Telemedicine Group, Thomas Jefferson University en Jefferson health. Linkous zelf stond meer dan 24 jaar aan het roer van ATA, dat werd opgericht in 1993.

AI gamechanger in healthcare

Het op grote schaal toepassen van kunstmatige intelligentie kan volgens marktonderzoekers onder meer leiden tot besparingen voor patiënten en een efficiëntere, beter toegankelijke gezondheidszorg. PwC stelde eind vorig jaar in een rapport dat Europese zorgstelsels door de inzet van AI de komende tien jaar naar schatting ruim 170 miljard euro kunnen besparen. In dat opzicht zou AI een gamechanger voor gezondheidszorg kunnen betekenen.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
psycholoog
2,5 miljoen voor praktijkonderzoek naar hybride ggz-zorg
patiënt
Telezorg-strategie vermindert aantal no shows drastisch
3D-Model Schouder
Schouderprothese in 3D-model aangemeten
Volg jij ons al?