Artsen en designers laten tijdens de Philips Dutch Design Week een nieuw zorgtraject met digitaal platform zien dat ze samen hebben ontworpen voor patiënten met boezemfibrilleren.

Nieuw zorgtraject met digitaal platform

Artsen van het Catharina ziekenhuis en designers van Philips hebben samen een nieuw zorgtraject ontworpen voor patiënten met boezemfibrilleren. Samen hebben ze een digitaal platform bedacht waarbij leefstijlfactoren worden gelinkt aan boezemfibrilleren om zo patiënten te behandelen. Van 21 tot 29 oktober is het project ‘Close to Heart’ te zien in het Philips Museum tijdens de Dutch Design Week.

Ongeveer twee procent van de wereldbevolking lijdt aan boezemfibrilleren. Het is een hartritmestoornis die een onregelmatig en snel hartritme veroorzaakt. Boezemfibrilleren is niet direct levensbedreigend, maar er is er een verhoogde kans op en beroerte. Ook hebben patiënten vaak klachten zoals vermoeidheid, hartkloppingen of pijn.

Als medicijnen niet werken, kunnen patiënten worden behandeld met een katheterablatie. Hierbij worden littekens in het hartweefsel gemaakt op de plek waar de ritmestoornis ontstaat. Daardoor worden extra prikkels geblokkeerd. “Tot dertig procent van de patiënten ervaart een terugkeer van de klachten na katheterablatie. De huidige behandeling van boezemfibrilleren is dus deels succesvol”, zegt Lukas Dekker, Cardioloog in het Catharina Ziekenhuis.

Digitaal platform

Het nieuwe zorgtraject moet het aantal patiënten dat een terugkeer van hartritmestoornissen verminderen en de kwaliteit van leven voor de patiënten verbeteren. Cardiologen en verpleegkundig specialisten van het Catharina ziekenhuis hebben samen met de designers bekeken hoe ze het nieuwe zorgtraject en digitaal platform konden ontwerpen.

Om te beginnen werd er vanuit de patiënt geredeneerd. Wat voor informatie hebben ze op welke momenten nodig? Verder werd nagedacht over de ervaring van de zorgverleners en hoe het platform kan ondersteunen in het verlichten van de werkzaamheden. Het nieuwe zorgtraject wordt ondersteund door een digitaal platform met coaching, thuismonitoring, dataverwerking en een digitaal dagboek.

Gezonde leefstijl

Met deze nieuwe methode worden leefstijlfactoren van de patiënt maximaal zes maanden aangepakt voordat er een ablatie wordt uitgevoerd. Het concept wordt nu getest in een klinische omgeving. De meest voorkomende oorzaken van hartritmestoornissen zijn gerelateerd aan de leefstijl van iemand. Overgewicht, fysieke inactiviteit en een hoge bloeddruk zijn vaak bekende oorzaken.

In het nieuwe zorgtraject worden patiënten begeleid in hun leefstijl waardoor de terugkeer van hartritmestoornissen na een eerdere ingreep kan worden verminderd of een ingreep soms zelfs niet meer nodig is. Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 van 21 tot en met 29 oktober ook zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met behulp van geluid en van beeld.

Close to Heart project

Het “Close to Heart” project wordt uitgevoerd binnen het samenwerkingsverband e/MTIC, het Eindhoven MedTech Innovation Center. Het project is onderdeel van het Topzorg programma van het Ministerie van ZonMW. Binnen e/MTIC werken de TU/e, het Catharina ziekenhuis, Maxima Medisch Centrum (MMC), het Kempenhaeghe Slaapcentrum en Philips samen aan diverse onderzoeken rondom de onderwerpen cardiovasculaire, perinatale- en slaapgeneeskunde. Met als doel de implementatie van nieuwe gezondheidstechnologie te versnellen.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Philips
Philips ondertekent Green Deal Duurzame Zorg
Meisjes krijgen steeds vaker te maken met mentale problemen. Een nieuwe e-learning voor professionals én cliënten kan helpen bij een meer gendersensitieve behandeling en het vergroten van de autonomie van cliënten.
Nieuwe e-learning kan ggz-wachtlijsten verkorten
Het Ikazia Ziekenhuis stapt over naar vloeibare zuurstof waarmee het de CO₂ -uitstoot met 86 procent verminderd.
Ikazia kiest voor duurzaam en stapt over op vloeibare zuurstof
monsters
Medicatie testen in een orgaanmachine
toestemming
Campagne gegevensuitwisseling: geef toestemming (of niet)
Innovatieplatform samenwerking onderzoek oncologie
Innovatieplatform voor effectievere ontwikkeling kankermedicatie
tumorgraad
Nauwkeurige tumorgraad meting met machine-learning
hart
Zorgverleners onmisbaar bij realiseren zorginnovaties  
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
Volg jij ons al?