Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Nieuwe aanvragen implementatie- en opschalingscoach op wachtlijst

Het maximale aantal van 140 te honoreren aanvragen is bereikt in de vijfde en laatste ronde van de Implementatie- en opschalingscoach van het VWS-programma Zorg voor innoveren. Het is nog altijd mogelijk om een aanvraag in te dienen, de aanvragende zorginstelling komt dan op een wachtlijst terecht. Het doel van de regeling is een bijdrage te leveren aan het beter, sneller en duurzamer implementeren en opschalen van goede zorginnovaties.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Op woensdag 1 september ging de laatste ronde van de subsidieregeling voor Implementatie- en opschalingscoach van start. De deadline voor aanvragen was in eerste instantie op 27 oktober gesteld. Eind vorige week waren er echter al 100 aanvragen binnen, meldde het VWS-programma op 9 september. Het voortijdig bereiken van het maximale aantal aantal te honoreren aanvragen betekent dat de laatste ronde van deze regeling binnenkort gaat sluiten.

Implementatie- en opschalingscoach

Met de subsidie kunnen zorgorganisaties een externe implementatie- en opschalingscoach inhuren. De coach adviseert over en begeleidt bij de implementatie en/of opschaling die nodig is om een innovatie verder te brengen in de zorg. De regeling kan aangevraagd worden door gemeenten en GGD’en, aanbieders van zorg en/of ondersteuning vallend onder de Wmo 2015, Zvw, Wlz en/of Jeugdwet. Ook zorginnovatoren kunnen een aanvraag indienen, maar moeten dit wel doen in samenwerking met een zorgaanbieder, gemeente of GGD.

ZonMw is nu druk bezig met het beoordelen van de ontvangen aanvragen. De beoordeling van de aanvragen kan leiden tot afwijzingen of intrekkingen. Daarmee komt weer budget beschikbaar voor de aanvragen op de wachtlijst. De subsidie van 5.000 euro wordt op basis van volgorde van binnenkomst verleend tot het budget van 700.000 euro uitgeput is.

Naast de Implementatie- en opschalingscoaching biedt Zorg voor innoveren meer ondersteuningsmogelijkheden. Het VWS-programma is het centrale aanspreekpunt vanuit de overheid voor zorginnovatoren. Op de website is een kennisbank te vinden met informatie over het innovatieproces en een loket waar direct een vraag over zorginnovaties gesteld kan worden.

Feedback en ervaring

In het voorjaar van 2020 organiseerde Zorg voor innoveren de eerste ronde van de voucherregeling voor Implementatie- en opschalingscoaches. Uit feedback en ervaringsverhalen blijkt dat de bijdragen van coaches tot nu toe over het algemeen goed bevallen is.

Zo hielp de subsidie Samenwerking Kempengemeenten bij het project om meer grip te krijgen op Jeugdzorg door het beter en slimmer inzetten van e-health voor die doelgroep. Voorheen maakten zij al gebruik van de e-health toepassingen van Minddistrict.

Ook Sander Kamphuis (24), co-owner van Moovd, gebruikte de voucherregeling. Het coaching-traject heeft Moovd geholpen ten tijde van grote verandering binnen de zorg: de nieuwe wet- en regelgeving omtrent de MDR (medical device regulation), die op 26 mei 2021 van kracht is geworden.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen