Nieuwe alliantie focust op sensortechnologie in de zorg

18 april 2024
Sensortechnologie-Philips-Healthdot
Monitoring
Nieuws

Philips kondigt een strategische samenwerking aan met smartQare. Het bedrijf smartQare ontwikkelt technologieën voor patiëntmonitoring. Het gaat dan onder meer om draagbare sensoren en speciale softwareplatforms. Met deze technologie kunnen zorgverleners patiënten continu monitoren. Niet alleen in ziekenhuizen, maar ook in de thuissituatie. Het doel van de samenwerking is om de technologie van smartQare effectief te integreren in de medische apparatuur van Philips, zodat (thuis)monitoring verder geautomatiseerd en vereenvoudigd kan worden.

Draagbare sensortechnologie, ondersteund door softwareplatforms, kan helpen om de werkdruk in de zorg te verminderen en patiënten eerder naar huis of een zorginstelling te laten gaan. De nieuwe alliantie gaat continue monitoring van patiënten, zowel binnen als buiten het ziekenhuis faciliteren. De samenwerking die eerst in Europa start, beoogt het verbeteren van patiëntenzorg door een efficiëntere gegevensuitwisseling tussen verschillende zorgomgevingen en draagbare monitoringapparaten.

De integratie van technologieën van beide spelers is belangrijk in een tijd waarin ziekenhuizen te maken hebben met personeelstekorten, een vergrijzende bevolking en stijgende zorgkosten. Door gebruik te maken van slimme, draagbare sensoren kan de verblijfsduur in ziekenhuizen worden verkort en kan de werkdruk van het medisch personeel worden verlaagd. Dit resulteert in betere patiëntenzorg en optimaliseert de patiëntveiligheid en zorgpaden.

Open ecosysteem

Het open ecosysteem, waar Philips zich voor inzet, maakt het mogelijk dat apparatuur van diverse fabrikanten naadloos kan samenwerken. Dit bevordert een standaardisatie van de zorg die zowel aanpasbaar is aan de individuele patiënt als aan de omstandigheden van verschillende zorgomgevingen. Walter van Kuijen, CEO van smartQare, benadrukt de missie van het bedrijf om toegankelijke en betaalbare zorginnovaties te leveren die wereldwijd een verschil maken. “Het combineren van sensoren en softwareplatformen in een praktische, direct beschikbare oplossing helpt om toenemende uitdagingen voor zorgsystemen, door een groeiende behoefte aan meer zorg en minder beschikbare middelen, te adresseren. Het is onze missie bij smartQare om relevante innovaties te creëren die de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg wereldwijd garanderen.”

Nieuwe rol ziekenhuizen

De rol van ziekenhuizen verandert snel. Personeelstekorten, een vergrijzende bevolking en stijgende zorgkosten hebben geleid tot een toenemende vraag in de gezondheidszorg. Ondertussen wordt zorginstellingen gevraagd om met minder middelen meer te bereiken. Draagbare sensoren voor continue monitoring bieden een oplossing om te helpen de werkdruk van het personeel te verlagen en de verblijfsduur van patiënten in het ziekenhuis te verkorten.

Philips heeft al een aantal succesvolle producten op dit terrein, denk bijvoorbeeld aan healthdots waarmee diverse soorten patiënten van afstand in de gaten kunnen worden gehouden. Deze slimme vorm van monitoring wordt al op diverse plekken gebruikt, waardoor patiënten bijvoorbeeld na een bariatrische operatie al heel snel naar huis kunnen. De mogelijkheden zijn groot en worden dankzij de nieuwe samenwerking alleen maar groter.

Sensortechnologie

De implementatie van monitoring met draagbare sensoren kan in de praktijk uitdagend zijn, vooral wanneer apparaten niet in staat zijn om data met elkaar uit te wisselen en het delen van patiëntgegevens tussen verschillende zorgomgevingen niet mogelijk is. De nieuwe samenwerking tussen Philips en smartQare heeft tot doel om gegevens uit te wisselen tussen sensoren en systemen. Dit helpt de complexiteit van continue monitoring te verminderen door gegevens en beslissingsondersteuning toegankelijk te maken via gebruiksvriendelijke softwareplatforms, ongeacht of de patiënt nog in het ziekenhuis ligt, in een langdurige zorginstelling verblijft, of thuis herstelt.

Prof. dr. Arthur Bouwman, anesthesioloog bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en professor perioperatieve monitoring en ondersteuning van klinische besluitvorming bij de Technische Universiteit Eindhoven vertelt:  “We hebben veel geleerd van de introductie van de Healthdot sensor. Voor toekomstige innovaties is een open ecosysteem en samenwerking tussen bedrijven zoals Philips en smartQare van belang. Dit optimaliseert de uitwisseling van patiëntgegevens zodat wij de zorgpaden voor patiënten kunnen verbeteren en de juiste zorg op de juiste plek en het juiste moment kunnen leveren.”

smartQare neemt healthdot over

Als onderdeel van de samenwerkingsovereenkomst zal smartQare de Healthdot van Philips overnemen. Hierbij wordt deze draagbare sensor gecombineerd met smartQare´s oplossing voor patiëntmonitoring viQtor. Beide sensoren zullen geïntegreerd worden in één digitale oplossing en platform. Philips en smartQare zullen gezamenlijk de geïntegreerde oplossing voor patiëntmonitoring op afstand aanbieden aan zorgverleners en patiënten.

Christoph Pedain, Business Leader, Hospital Patient Monitoring bij Philips: "Wij erkennen de noodzaak voor een systeemverandering gedreven door bedrijven in de gezondheidstechnologie sector. Door ons monitoringplatform open te stellen voor andere bedrijven zoals smartQare, kunnen we een ecosysteem voor patiëntmonitoring creëren. Dit zal zorgverleners helpen om tijd terug te winnen, zodat zij kunnen richten op wat belangrijk is en vol vertrouwen voor patiënten kunnen zorgen", zegt "Ziekenhuizen en zorginstellingen kunnen door middel van het open ecosysteem een balans vinden tussen de behoefte om zorg te standaardiseren en te personaliseren in verschillende zorgomgevingen. Dit zal helpen bij het verbeteren van workflows, zorgverlening en patiëntveiligheid."

Eenduidig patiëntbeeld

Met deze verschuiving naar een open benadering streeft Philips ernaar het aantal exclusieve normen en gesloten ecosystemen voor ziekenhuizen te reduceren. Geleidelijk zullen er steeds meer apparaten en sensoren van derden geïntroduceerd worden, die moeiteloos kunnen communiceren via de verschillende platforms van Philips. Door een open infrastructuur voor patiëntmonitoring te creëren, krijgen zorgverleners de flexibiliteit om patiënten te monitoren vóór, tijdens en na ziekenhuisopname.