Nieuwe App I-ACT ondersteunt mensen na depressie

20 juni 2017
Nieuws
Met de app I-ACT willen docent-onderzoekers en studenten van de HvA-opleiding Ergotherapie de gebruiker stimuleren om activiteiten te ontplooien. Om tot een effectieve app te komen, hebben zij gedurende vier jaar samengewerkt met patiënten in het AMC. De samenwerking bood hen de kans de wensen van ervaringsdeskundigen te verwerken.

Inzicht in stemmingen

De app I-ACT is gebaseerd op een combinatie van ergotherapie en gedragsactivatie. Het zelfmanagementinstrument bevat veertig tips die de gebruiker ondersteunen bij het actief blijven. De tips variëren van het stellen van doelen, tot het doorhakken van knopen. De gebruiker kan zichzelf feedback geven door de ondernomen activiteiten van een dag een smiley toe te kennen. Hiermee vergaart hij of zij inzicht in pieken of dalen in stemming, die te zien zijn in een grafiek in de app. Zijn er te veel dalen, dan weet de gebruiker dat het tijd wordt de psycholoog, ergotherapeut of eerste lijn in te schakelen.

In de app vinden gebruikers ook een dagboek, waarmee zij zicht houden activiteiten en gebeurtenissen. Dit helpt hen mooie momenten herinneren en slechte momenten in verband te brengen met huidige gevoelens.

Hulp van ex-patiënten

Ervaringsdeskundigen, (ex) AMC-patiënten, hebben de nodige input gegeven. Zij werden gedurende vier jaar regelmatig geïnterviewd, door HvA-studenten Ergotherapie, HBO-ICT en Fysiotherapie. Ook gaven zij feedback op een testversie van de app.

De focus op activatie was al snel gevonden: actief zijn helpt, volgens literatuuronderzoek, om sneller uit een depressie te komen. Het ondernemen van activiteiten zorgt voor een zekere mate van tevredenheid, terwijl thuis blijven zitten donkere gevoelens versterkt, aldus Ruth Zinkstok, HvA-docent-onderzoeker Ergotherapie en projectleider van I-ACT.

De app I-ACT is vanaf deze week voor zowel iPhone als Android te downloaden. De app blijft ook in gebruik bij (ex)-patiënten van de afdeling Stemmingsstoornissen van het AMC. I-ACT is momenteel genomineerd voor de Amsterdam Science & Innovation Award, waarvan 21 juni de finale plaatsvindt.