De tweede bètaversie (3-0-0-bèta2) van de informatiestandaard Laboratoriumoverdracht is beschikbaar.

Nieuwe bètaversie informatiestandaard laboratoriumuitwisseling

Nictiz heeft de tweede bèta-versie van de informatiestandaard voor Laboratoriumuitwisseling gepubliceerd. Nieuw aan deze versie is de toevoeging van het resultaatbericht. Dit is een bericht dat van het laboratorium naar de aanvrager, zoals een zorgverlener of onderzoeker, gaat. Het resultaatbericht zorgt onder andere voor een betere ondersteuning van zorgverleners bij het stellen van een diagnose en medicatiebewaking.

In november 2022 werd de eerste bèta-versie (3-0-0- bèta1) van de informatiestandaard Laboratoriumuitwisseling al gepubliceerd. Vanaf begin juni 2023 is de tweede bèta-versie van de informatiestandaard voor laboratoriumuitwisseling beschikbaar. De belangrijkste toevoeging is het zogeheten resultaatbericht. Nictiz meldt op haar website: “Dit bericht vervangt onder meer het huidige EDIFACT-bericht en bevat meer terminologiestelsels zoals de Nederlandse Labcodeset. Op die manier is de inhoud verder gestandaardiseerd en sluit deze beter aan op de praktijk.”

Lagere foutmarge en tijdsbeparing

Belangrijk is ook dat de nieuwste versie met zowel experts als leveranciers goed is afgestemd. Tevens voldoet deze versie expliciet aan de eisen van het IZA en is deze daarmee toekomstbestendig. Het uiteindelijke doel van deze standaard is dat laboratoriumgegevens op uniforme wijze digitaal worden uitgewisseld, zodat zorgverleners, patiënten, laboratoriumspecialisten en onderzoekers gegevens eenduidig interpreteren. Dit voorkomt fouten, bespaart tijd en handmatig overtypen is niet meer nodig.

Standaardiseren laboratoriumuitwisseling

Nictiz presenteert met de regelmaat van de klok nieuwe informatiestandaarden, van bètaversies tot definitieve standaarden. Het doel van Nictiz is het verbeteren van de informatie-uitwisseling tussen zorgverleners en patiënten. Onder andere door informatiestandaarden optimaal aan te laten sluiten bij de informatiebehoefte van patiënten en zorgverleners. Een voorbeeld van een afgeronde informatiestandaard is de recente informatiestandaard JGZ, die in 2022 een heuse mijlpaal was.

Het ontwikkelen van deze standaarden is ‘work in progress’. Dat is ook het geval met de nieuwe bèta-versie voor laboratoriumuitwisseling, die uiteindelijk zal leiden tot een definitieve standaard. Maar eerst volgt er in het najaar van 2023 nog een vervolgversie, waaraan meteen het bijhorende test- en kwalificatiemateriaal wordt toegevoegd. Wijzigingen aan de internationale regelgeving EHDS worden, waar mogelijk, in die vervolgversie meegenomen.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
MRI
Hersenschors kan Parkinsonsymptomen compenseren
Hartoperaties
Sneller herstel hartoperaties door nieuwe methodes
Databeschikbaarheid - Joba vd Berg
VWS, regel die databeschikbaarheid!
symposium
Margreet Vos: ‘Integreer duurzaamheid in de definitie van goede zorg’
Cardiologie
Diakonessenhuis schenkt Utrecht 56 connectieve AED's
Drie overheidsorganisaties op het gebied van cybersecurity openen een gezamenlijk loket waar organisaties cyberdreigingen of -kwetsbaarheden kunnen melden.
Drie cybersecurity-organisaties openen één loket
samenwerking
Regionale samenwerking groeit mede dankzij IZA
Planning gezondheidszorg regiobeelden
NZa: knelpunten aanscherpen in regiobeelden
Rapportage
Spraakherkenningsoplossing voor specialisten blijkt ideaal
hartstilstand
Slim horloge alarmeert meldkamer bij hartstilstand
Volg jij ons al?