Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Nieuwe FHIR-server moet interoperabiliteit vergroten

Cloud-aanbieder Infor komt met een nieuwe FHIR Server voor betere interoperabiliteit in de zorgsector. De server draagt volgens het bedrijf bij aan het beter benutten en analyseren van gegevens van zorgorganisaties. De server is gebouwd op de nieuwste webtechnologie en is naar zeggen van de onderneming een van de meest geavanceerde en schaalbare FHIR-servers.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De internationale standaardenset FHIR (Fast Healthcare Interoperability Resources) van HL7 faciliteert onder andere uitwisseling van gezondheidsgegevens met de patiënt. Kennisinstituut Nictiz werkt aan de doorontwikkeling van FHIR-profielen voor informatie-uitwisseling. Zo kwam de FHIR-versie van de PWD-informatiestandaard voor geboortezorg in april 2021 beschikbaar. De PWD (Perinataal Woordenboek & Dataset) informatiestandaard beschrijft goede digitale informatie-uitwisseling in de geboortezorg. Het doel is om de communicatie tussen zorgverleners en cliënten goed af te stemmen, met name in acute situaties.

FHIR-server stroomlijnt zorgcoördinatie

Met de FHIR-server kunnen zorgorganisaties mogelijkheden van EPD’s en klinische systemen op het gebied van FHIR en API’s (Application Programming Interface) uitbreiden tot buiten de huidige ondersteuning. Daarnaast wordt de zorgcoördinatie gestroomlijnd door benodigde informatie te verstrekken aan zorgverleners en patiënten. Ook wordt digitale transformatie van zorgorganisaties versneld door klinische systemen die zijn aangesloten op een FHIR-gebaseerd ecosysteem. Infor Cloverleaf FHIR Server heeft ook andere functies, zoals SMART on FHIR-ondersteuning, data provenance, audit logging en versleutelingsmogelijkheden die standaard zijn inbegrepen.

Veel gegevens staan in de gezondheidszorg nog op verouderde systemen die geen verbinding hebben met innovatieve oplossingen. De FHIR Server is gebouwd op de HL7 FHIR-standaard en maakt gegevens beschikbaar met behulp van een API voor het opslaan en uitwisselen van gegevens. Hierdoor profiteren zorgorganisaties beter van digitale innovaties.

Gebruikers hanteren de FHIR-toepassingen op de manier die zij kiezen. Dit omvat ook geregionaliseerde ondersteuning, aangezien HL7 FHIR een internationale standaard is die is ingericht om op regionaal niveau te functioneren. Individuele regio’s passen hun eigen behoeften van FHIR aan door middel van implementatiegidsen, die over profielen en uitbreidingen beschikken. Implementatiegidsen, zoals DaVinci en US Core, zijn vooraf geprogrammeerd.

Kosteneffectieve oplossing

De Cloverleaf Integration Suite moet een kosteneffectieve oplossing bieden voor zorgorganisaties, wat weer moet leiden tot betere zorgverlening, zorgcoördinatie en betrokkenheid voor patiënten. Dit draagt bij aan betere resultaten voor de zorgorganisatie van de toekomst, stelt Austin Awes, vicepresident interoperabiliteit van Infor. “We hebben de FHIR Server in het leven geroepen om gegevens op een robuuste en moderne manier beschikbaar te maken, terwijl de compliance behouden blijft.”

Openingsmanifestatie 2022
Wilt u op 31 januari 2022 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

KPN health

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen