De komende vijf jaar krijgt De Maastricht Studie een krachtig vervolg dankzij een extra financiering van vijf miljoen euro. Deze investering maakt het mogelijk om herhaalmetingen uit te voeren bij ruim tweeduizend inwoners van Zuid-Limburg. Daarmee blijft de unieke epidemiologische dataset groeien. Deze dataset is niet alleen van grote waarde voor wetenschappelijk onderzoek, maar geeft ook richting aan de zorg van morgen.
De Maastricht Studie richt zich op het voorkomen, de oorzaken en behandeling van chronische aandoeningen zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Wat deze studie onderscheidt, is de breedte van de metingen: van voeding en beweging tot hartritme, longfunctie en sociale netwerken. Dit maakt het onderzoek tot een datagedreven fundament waarop innovatieve zorgmodellen kunnen worden gebouwd.
Dataset en kennnisbron
De rijke dataset vormt inmiddels een kennisbron voor tal van klinische speerpunten binnen het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht. Denk aan de ontwikkeling van gepersonaliseerde preventieprogramma’s, maar ook aan toepassingen op het gebied van digitale monitoring en leefstijlinterventies. Door de continue verzameling van langlopende gezondheidsdata wordt het mogelijk om subtiele trends in gezondheid en ziekteverloop te detecteren. Dat is essentieel voor vroegsignalering en passende zorg.
De vervolgfinanciering komt voort uit een samenwerking tussen het bestuur van het Maastricht UMC+, het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht, de zorgcentra voor Acute en Kritieke Zorg, Chronisch Zieken en het Hart+Vaat Centrum, en het onderzoeksinstituut CARIM. Deze structurele steun benadrukt het strategische belang van De Maastricht Studie voor zowel wetenschap als praktijk.
De opgebouwde dataset blijft beschikbaar voor onderzoekers van het MUMC+ én andere faculteiten van de Universiteit Maastricht. Daarmee stimuleert De Maastricht Studie multidisciplinaire samenwerking en draagt het bij aan een bredere beweging richting data-gedreven zorginnovatie.
Eerste gezamenlijke strategie
Vorige maand hebben de Nederlandse umc’s voor de allereerste keer – via de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) – een gezamenlijke strategie naar buiten gebracht. De titel van de strategie spreekt voor zich: ‘Samen voor de gezondheid van morgen’. De komende vijf jaar willen de umc’s nauwer samenwerken met elkaar én met externe stakeholders om een transitie van zorgstelsel naar gezondheidsstelsel voor elkaar te krijgen. In de strategie worden de ambities en versnellingsagenda van de umc’s uiteengezet, met daarin een prominente rol voor technologie en digitalisering.