Nieuwe functie in CoronaMelder versnelt waarschuwingen

Iedereen die positief getest wordt op corona kan nu via de website coronatest.nl deze positieve uitslag direct doorzetten naar de CoronaMelder app. Met deze uitbreiding wil het ministerie van VWS bereiken dat mensen die langere tijd in de buurt van een besmette persoon geweest zijn, eerder gewaarschuwd kunnen worden. CoronaMelder is sinds de lancering, een jaar geleden, al door een derde van de Nederlandse bevolking gedownload.

Tot nu toe was het melden van een besmetting in CoronaMelder alleen mogelijk via een bron- en contactonderzoek van de GGD. Daarvoor was een zogenoemde GGD-sleutel nodig. Positief geteste personen ontvingen die op het moment dat ze gebeld werden door de GGD.

Besmetting doorgeven via coronatest.nl

Om dat proces te vereenvoudigen, en anderen eerder te kunnen waarschuwen, is in de CoronaMelder app nu een nieuwe functie toegevoegd. Het doorgeven van een positieve testuitslag via de GGD-sleutel kan nu ook rechtstreeks op coronatest.nl geregeld worden op het moment dat de geteste persoon zijn of haar uitslag daar opvraagt. Voorwaarde is dus wel dat de testuitslag via coronatest.nl kenbaar gemaakt wordt.

De werking van de waarschuwingen en meldingen blijft verder ongewijzigd. Na het doorgeven van de GGD-sleutel wordt deze gecontroleerd. Vervolgens worden de codes gedeeld die de telefoon van de besmette persoon in de veertien dagen daaraan voorafgaand naar andere telefoons verzonden heeft. Die kunnen, als zijn de CoronaMelder app gebruiken, dan een waarschuwing ontvangen dat ze in contact zijn geweest met een persoon bij wie corona vastgesteld is.

Meerwaarde CoronaMelder

CoronaMelder werd in oktober van 2020 gelanceerd. Sindsdien heeft ongeveer een derde van de Nederlandse bevolking de app geïnstalleerd.Tot nu toe hebben al meer dan 200.000 mensen via CoronaMelder een besmetting doorgegeven om anderen te waarschuwen. Van alle personen die na het ontvangen van een melding via CoronaMelder een coronatest hebben laten doen, was driekwart (74%) daarvoor, bij het reguliere bron- en contactonderzoek, nog niet bekend.

In mei van dit jaar bleek dat de app wel degelijk een meerwaarde had, zij het dat die nog redelijk beperkt was. Onderzoek wees uit dat de app vooral zijn dienst zou kunnen bewijzen wanneer de corona maatregelen versoepeld worden en de samenleving ‘heropend’ is. Op dat punt zijn we sinds eind september, toen vrijwel alle corona maatregelen opgeheven werden, nu dus aangekomen.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
kruizinga
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Pallas Reactor Petten
Kuipers belooft volledige financiering voor reactor medische isotopen  
corona
ChatGPT kan helpen om vaccinatiegraad te verhogen  
Volg jij ons al?