Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
18 oktober 2021
Artikel delen

Nieuwe functie in CoronaMelder versnelt waarschuwingen

Iedereen die positief getest wordt op corona kan nu via de website coronatest.nl deze positieve uitslag direct doorzetten naar de CoronaMelder app. Met deze uitbreiding wil het ministerie van VWS bereiken dat mensen die langere tijd in de buurt van een besmette persoon geweest zijn, eerder gewaarschuwd kunnen worden. CoronaMelder is sinds de lancering, een jaar geleden, al door een derde van de Nederlandse bevolking gedownload.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Tot nu toe was het melden van een besmetting in CoronaMelder alleen mogelijk via een bron- en contactonderzoek van de GGD. Daarvoor was een zogenoemde GGD-sleutel nodig. Positief geteste personen ontvingen die op het moment dat ze gebeld werden door de GGD.

Besmetting doorgeven via coronatest.nl

Om dat proces te vereenvoudigen, en anderen eerder te kunnen waarschuwen, is in de CoronaMelder app nu een nieuwe functie toegevoegd. Het doorgeven van een positieve testuitslag via de GGD-sleutel kan nu ook rechtstreeks op coronatest.nl geregeld worden op het moment dat de geteste persoon zijn of haar uitslag daar opvraagt. Voorwaarde is dus wel dat de testuitslag via coronatest.nl kenbaar gemaakt wordt.

De werking van de waarschuwingen en meldingen blijft verder ongewijzigd. Na het doorgeven van de GGD-sleutel wordt deze gecontroleerd. Vervolgens worden de codes gedeeld die de telefoon van de besmette persoon in de veertien dagen daaraan voorafgaand naar andere telefoons verzonden heeft. Die kunnen, als zijn de CoronaMelder app gebruiken, dan een waarschuwing ontvangen dat ze in contact zijn geweest met een persoon bij wie corona vastgesteld is.

Meerwaarde CoronaMelder

CoronaMelder werd in oktober van 2020 gelanceerd. Sindsdien heeft ongeveer een derde van de Nederlandse bevolking de app geïnstalleerd.Tot nu toe hebben al meer dan 200.000 mensen via CoronaMelder een besmetting doorgegeven om anderen te waarschuwen. Van alle personen die na het ontvangen van een melding via CoronaMelder een coronatest hebben laten doen, was driekwart (74%) daarvoor, bij het reguliere bron- en contactonderzoek, nog niet bekend.

In mei van dit jaar bleek dat de app wel degelijk een meerwaarde had, zij het dat die nog redelijk beperkt was. Onderzoek wees uit dat de app vooral zijn dienst zou kunnen bewijzen wanneer de corona maatregelen versoepeld worden en de samenleving ‘heropend’ is. Op dat punt zijn we sinds eind september, toen vrijwel alle corona maatregelen opgeheven werden, nu dus aangekomen.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen