Nieuwe generatie cMed FocusCura wil verkeerd gebruik medicatie sterk verminderen

5 juli 2019
Eerstelijnszorg_apotheek_medicijnen_kast
Veiligheid
Nieuws

De nieuwe, slimme medicijndispenser is voorzien van een groot en helder touchscreen, gezichtsherkenning en geeft duidelijke geluids- én lichtsignalen wanneer het tijd is voor een nieuwe dosis. De cliënt drukt vervolgens op de knop en de juiste medicijnen worden uitgegeven. Met de ingebouwde camera op de dispenser kan de cliënt zelfs via een videoverbinding contact hebben met de zorgverlener of een medisch service center.

‘Meer veiligheid, lagere risico’s’

Volgens Raoul Zaal, CEO FocusCura, is één van de belangrijkste USP's dat de medicijndispenser van cMed Plus checkt of de juiste medicijnen door de juiste persoon op het juiste moment worden ingenomen. Zo checkt de medicijndispenser via de barcode op de medicijnrol of deze bij de betreffende persoon hoort.

Verder geeft het een foutmelding als per ongeluk de medicijnrol van de buurman in de dispenser wordt gestopt. Bovendien controleert de medicijndispenser via gezichtsherkenning of de juiste persoon de medicatie uitneemt en vanzelfsprekend op het juiste moment. Dit alles verhoogt de veiligheid c.q. vermindert de risico's, verzekert Zaal.

Via een bijbehorende app of via de portal kunnen zorgverleners het medicijngebruik van de cliënt volgen. De zorgverlener en/of het medisch service center en/of de mantelzorger en/of de cliënt zelf krijgt een signaal wanneer de medicijnen niet op tijd zijn uitgenomen. Ook kunnen er verschillende vormen van opvolging worden georganiseerd. Daarnaast geeft de cMed Plus naast akoestische- ook visuele signalen (licht) af als medicatie genomen moet worden. 

Volledig connected

cMed Plus is volledig 'connected', zowel via mobiele (roaming) netwerken als via Wifi. Dit biedt ook weer verschillende opties waaronder het op afstand monitoren van technische staat en het tijdig ingrijpen bij (te voorspellen) problemen. Hiervoor wordt cMed Plus op het FocusCura IoT platform gekoppeld. De medicijndispenser van cMed Plus is Android-based. Hierdoor is het volgens Zaal eenvoudig om uit te breiden met apps en andere toepassingen en zijn ook integraties makkelijk en snel te organiseren.  

Zaal: “Denk hierbij aan andere toepassingen die medicatiegebruik ondersteunen en therapietrouw vergroten. Of andere applicaties die de wijkzorg tijd besparen. Bijvoorbeeld het meten en doorsturen van vitale waarden (bijvoorbeeld bloeddruk of zuurstof saturatie). Maar ook biedt het cMed Plus scherm de mogelijkheid tot beeldbellen, zodat de cliënt bij twijfel contact kan zoeken met bijvoorbeeld een medisch service center voor ondersteuning. De uitbreidingsmogelijkheden zijn eindeloos. Maar met welke toepassingen en in welke volgorde we cMed Plus uitbreiden, bepalen we graag samen met de zorg.”

Open en agnostisch werken

Juist door de technische opzet van cMed, het op afstand kunnen monitoren of nieuwe features remote kunnen 'pushen' of met MDM ondersteunen, ontsluit de cMed Plus nog een wereld aan mogelijkheden, zegt Zaal. “Veel mogelijkheden die we zelfs nu nog niet kunnen bevroeden. Maar nog belangrijker, FocusCura werkt op al haar domeinen hardware en leverancier 'agnostisch'. Naast de core technologie selecteert FocusCura vooral een partner die beoordeeld wordt op ontwikkel 'capabilities', 'open' technologie (stack) en een 'open' cultuur van  continue verbetering, ontwikkelmethoden en filosofie. Dit laatste is wat in de zorg te vaak ontbreekt. Er zijn te veel 'closed, single stacks').

“We geven partners elke dag feedback en elke dag sturen we feature requests de wereld over naar onze leveranciers en ons eigen ontwikkelteam. Van 'ik wil graag dat deze data meekomt in de API' tot fundamentele wijzigingen. Partners waar we graag mee werken, moeten zelf ook sterk zijn in onder andere user research, agile werken en continue door-ontwikkelen.”

‘Financieel opschalen geen issue’

cMed Plus komt in Q4 2019 beschikbaar voor de Nederlandse markt. FocusCura heeft besloten de huidige tarieven zoals die ook gelden voor de huidige cMed Basis  in stand te houden. Zaal: “We hebben hiertoe besloten omdat we met zijn allen knokken voor 'schaal' in zorg, als het gaat om e-health toepassingen. Schaal is nodig om tijd en dus kosten te besparen in de (wijk)zorg. Deze kostenbesparing is veel hoger dan de kosten van het implementeren van cMed Plus.”

Zowel cMed Basis als cMed Plus zorgen volgens Zaal direct vanaf de start voor een positieve business case. Daarnaast is er ondersteuning beschikbaar met de SET regeling en de Beleidsregel verpleging en verzorging - BR/REG-20109. “Financieel is opschalen van cMed Plus dus helemaal geen issue meer.”

Oplossen concrete problemen

cMed is in 2009 als dienst geïntroduceerd, met de Medido (dispenser) als basis. Sindsdien groeit de vraag naar het product ‘gestaag’, zegt Zaal. Dat heeft er volgens hem vooral mee te maken dat ouderen steeds langer zelfstandig blijven wonen.

“Wanneer ouderen die wat vergeetachtig zijn verschillende medicijnen gedurende de dag moeten innemen, biedt cMed uitkomst. Hierdoor hoeven zorgverleners niet meer meerdere keren per dag langs te komen om medicijnen te verstrekken."

"De dienst helpt dus bij het oplossen van een concreet en actueel probleem in de zorg, namelijk het personeelstekort en de hoge druk op de huidige medewerkers. Vanwege de toenemende vraag, het groeiend belang effectieve oplossingen te introduceren die de zorg ontlast en nieuwe ontwikkelingen in de technologie, introduceren we nu cMed Plus, die nog meer toegevoegde waarde moet gaan bieden.”