Nieuwe handreiking patiëntondersteuning bij telebegeleiding

De Vliegwielcoalitie heeft de nieuwe handreiking ‘Patiëntondersteuning bij telebegeleiding’ uitgebracht. De handreiking biedt praktische handvatten om patiënten te helpen bij het gebruik van digitale zorg op afstand. Er staat onder meer in welke ondersteuning door wie en in welke vorm aan welke patiënten kan worden geboden.

De snelle opmars van digitale zorg vergt het nodige van de gezondheids- en digitale vaardigheden van patiënten. Zeker voor kwetsbare patiënten kan het ingewikkeld zijn. Passende ondersteuning kan helpen om vaardigheden bij de patiënt te verbeteren én het benodigde vertrouwen te geven. De handreiking van de Vliegwielcoalitie is een ‘levend document’ geworden dat voortdurend kan worden aangevuld met voorbeelden uit de praktijk. Iedere professional die een suggestie heeft om patiënten digitaal te ondersteunen, is welkom om die aan te reiken.

Zelf doen, uitbesteden of samen doen

Er komen steeds meer vormen van telebegeleiding en ook andere digitale opties rukken snel op. Zorg op afstand is voor brede groepen patiënten inmiddels mogelijk. Met name voor het monitoren van chronische ziekten zoals COPD, hartfalen, diabetes, parkinson en crohn blijkt de inzet van telehealth praktisch.

De handreiking neemt zorgprofessionals mee in het proces dat zorgaanbieders doorlopen bij het organiseren van patiëntondersteuning. Patiënten kunnen verschillende vragen hebben. Het kan gaan over het gebruik van een app, over het thuismeten zelf of medisch inhoudelijke vragen betreffen. Het niveau van de vragen kan verschillen. Waar de één nauwelijks een smartphone kan bedienen, heeft de ander weer vragen over de extra mogelijkheden van een specifieke app.

Helpdesk, training of persoonlijke begeleiding?

Voor al die verschillende vragen moet een adequate ondersteuning worden gevonden. Het loopt dan van algemene voorlichting, het inrichten van persoonlijke begeleiding, het inrichten van een helpdesk tot en met het organiseren van een training. Een belangrijke vraag is ook: wie neemt die ondersteuning voor zijn rekening? Dat kan de zorgaanbieder zelf zijn, het kan uitbesteed worden  maar ook samen worden gedaan met een partner. Een goed voorbeeld van de laatste optie is de recente samenwerking tussen ziekenhuis Rivierenland en bibliotheek Rivierenland. Zij sloegen de handen ineen en organiseren in verschillende bibliotheken de training de cursus DigiVitaler.

Handreiking óók geschikt voor algemene digitale ondersteuning

De handreiking is praktisch document waarin zorgprofessionals verschillende vormen, voorbeelden en tips vindt bij het implementeren van patiëntondersteuning. De handreiking is opgesteld met telebegeleiding als uitgangspunt maar is volgens betrokkenen ook uitstekend geschikt voor ondersteuning bij digitale zorg in het algemeen.

‘Uiteindelijk is het de bedoeling dat (vrijwel) iedereen mee kan doen met telebegeleiding, want een hoge digitale inclusie draagt bij aan tevredenheid en kwaliteit van leven van patiënten’, aldus de handreiking. ‘Ook helpt dit bij het toekomstbestendig houden van de zorg in tijden van een toenemende zorgvragen en arbeidsmarkttekorten. Daarom streven we ernaar passende en goede ondersteuning te bieden, waarmee we het overgrote deel van de patiënten kunnen includeren.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?