Search
Close this search box.
Search

Nieuwe hybride operatiekamer Maasstad Ziekenhuis geopend

Het Maasstad is het volgende ziekenhuis dat een hybride OK in gebruik genomen heeft. Daar worden voortaan patiënten met een ernstige vaataandoening geopereerd. De ingebouwde hightech röntgenapparatuur levert de vaatchirurg en interventiecardioloog tijdens de operatie nog nauwkeurigere beelden van de vaten. Dit biedt hen de mogelijkheid via kleine gaatjes te opereren en de ingreep tussentijds te controleren.

Met de ingebruikname van de hybride operatiekamer wordt de kwaliteit van de operaties verbetert en kunnen patiënten eerder naar huis omdat ze door de minder invasieve ingreep sneller herstellen. Omdat de hybride OK bijna twee keer zo groot is, heeft het operatieteam meer bewegingsruimte om comfortabeler te werken.

De afgelopen maanden heeft de hybride OK bij steeds meer ziekenhuizen zijn intrede gedaan. Het Nij Smellighe opende onlangs een compleet nieuw operatiecomplex waarin ook plaats gemaakt is voor een hybride OK. Kort daarvoor werd de hybride operatiekamer van het Franciscus Gasthuis in gebruik genomen en sinds april vorig jaar heeft het Diakonessenhuis een hybride OK die tevens uitgerust is met een robotarm.

Meerdere ingrepen in hybride operatiekamer

Een ander groot voordeel van de hybride OK is het feit dat nu snel omgeschakeld kan worden naar een klassieke operatiemethode. Dat is van belang wanneer bijvoorbeeld meerdere ingrepen nodig zijn. De hybride OK is uitgerust met de meeste geavanceerde technieken om met röntgenbeelden geassisteerde operaties uit te voeren.

“De nieuwe, hybride operatiekamer is een echte aanwinst voor het Maasstad Ziekenhuis. Het aantal patiënten met hart- en vaatziekten die in het ziekenhuis worden opgenomen stijgt de laatste jaren fors. Dat onderstreept het belang van deze vernieuwde hybride operatiekamer. Met betere beeldkwaliteit kunnen we nieuwe operatietechnieken introduceren. Een mooie ontwikkeling in de vaatchirurgie”, vertelt vaatchirurg André de Smet.

“Door de combinatie van technieken op deze vernieuwde hybride operatiekamer en het deskundige operatieteam kunnen patiënten met complexe vaataandoeningen nog beter geholpen worden in het Maasstad Ziekenhuis”, aldus Wietske Vrijland, lid raad van bestuur.

24 jaar radiologische beeldvorming op OK

Het gebruik van radiologische beeldvorming bij operatieve ingrepen werd in het Maasstad Ziekenhuis al in 1997 voor het eerst geïntroduceerd. Destijds werden de röntgenbeelden gebruikt bij de behandeling van een aneurysma (verwijding) van de buikaorta door een toegang via de liesslagader.

In 2011 werd bij de nieuwbouw van het huidige Maasstad Ziekenhuis ook al een hybride operatiekamer in gebruik genomen. Dit zorgde voor een grote verbetering van e beeldvorming tijdens vaatchirurgische operaties. Dat leidde tot nieuwe operatieve technieken in de behandeling van allerlei vaatchirurgische aandoeningen.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
Volg jij ons al?