Nieuwe innovatieve onderzoeken naar dementie van start

wo 17 juli 2024 - 08:45
Onderzoek
Nieuws

Onlangs hebben ZonMW en Alzheimer Nederland vier innovatieve onderzoeksprojecten gehonoreerd binnen het Onderzoeksprogramma Dementie. Het betreft praktijkgerichte onderzoeken die via hbo-fellowshipsubsidies zijn toegekend. Deze onderzoeksprojecten gaan binnenkort van start. Doel is om een bijdrage te leveren aan het voorkomen en behandelen van dementie. Ook beogen ze de kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun naasten te verbeteren.

Via de nieuwe projecten wil ZonMW de werelden van (zorg)onderzoek en praktijk met elkaar verbinden. Gezien hun mogelijk grote wetenschappelijke en/of maatschappelijk impact hebben deze projecten een meerwaarde ten opzichte van de huidige Nederlandse dementiezorg en dragen ze bij aan de ontwikkeling van de beroepspraktijk.

Vier nieuwe projecten

De projecten die van start zijn gegaan, zijn de volgende:

  • Van dialoog naar trialoog: Samen beslissen met mensen met dementie en hun mantelzorgers Bij dit project helpt een casemanager mensen met dementie en hun mantelzorgers bij het opstellen van doelen en actieplannen, zodat ze actief kunnen blijven deelnemen aan de samenleving. Hiervoor wordt een bestaande tool (het 4-bollenmodel) aangepast aan hun behoeften en in 3 fasen getest. Zo zullen de plannen uiteindelijk voor beide partijen beter afgestemd en beter uitvoerbaar zijn.
  • Werktevredenheid van wijkverpleging in de interprofessionele dementie zorg Dementiezorg aan huis is complex en legt een zware last op wijkverpleegkundigen en casemanagers. Tegelijkertijd neemt het aantal beschikbare verpleegkundigen steeds verder af. Doel van dit project is om de werktevredenheid van wijkverpleegkundigen te meten en te verbeteren. Ook wordt gekeken welke impact interprofessionele samenwerking hierop heeft, om zo de kwaliteit van eerstelijnszorg voor thuiswonende mensen met dementie te waarborgen.
  • Ontwikkeling van dementie-vriendelijke oogzorg en optimale thuisomgeving voor visuele activiteiten Veel mensen met dementie hebben een visuele beperking. Toch krijgen zij vaak geen oogzorg thuis. Doel van dit project is om het visueel functioneren van thuiswonende mensen met dementie te optimaliseren door dementievriendelijke oogzorg te ontwikkelen en zo hun zelfstandigheid te bevorderen.
  • CONTACT: samen werken aan afstemming in dementie zorgdriehoek De zorg voor mensen met dementie thuis gebeurt steeds meer binnen 'zorgdriehoeken', waarbij mensen met dementie, mantelzorgers en professionals samenwerken. Doel van het project CONTACT is om praktische methodes te ontwikkelen om spanningen binnen deze zorgdriehoeken aan te pakken en de samenwerking en relaties tussen alle zorgpartners te verbeteren.

Onderzoeksprogramma Dementie

Het Onderzoeksprogramma Dementie (OPD) financiert gedurende 10 jaar onderzoeken om de mechanismen van dementie verder te ontrafelen en oplossingen te ontwikkelen om de ziekte te voorkomen en te behandelen en de diagnostiek te verbeteren. Het is een omvangrijk programma met een looptijd van 10 jaar en een budget van 140 miljoen euro. Vorig jaar zijn 5 multidisciplinaire onderzoeksconsortia gestart. Daarnaast steunt het onderzoeksprogramma een samenwerkingsverband op het gebied van valorisatie: integratie van onderzoek, onderwijs en zorg.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar dementie. Zo ondertekenden de bestuurders van ouderenzorgorganisatie tanteLouise en Result Laboratorium begin deze maand een intentieverklaring om onderzoek te doen naar ‘medicatie op maat’ voor mensen met dementie. Doel van de pilot onder verpleeghuisbewoners van tanteLouise is om bij cliënten op basis van hun DNA-profiel al op voorhand vast te stellen wat het meest effectieve geneesmiddel is, maar vooral ook de optimale dosering daarvan.