Search
Close this search box.
Search

Nieuwe keuzehulp Thuisarts.nl met aandacht voor COVID-19

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben in samenwerking met het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en enkele patiëntenorganisaties een nieuwe keuzehulp ontwikkeld voor Thuisarts.nl. Hiermee wordt het voor mensen makkelijker over de eigen wensen met betrekking tot toekomstige zorg- en behandelkeuzes na te denken en die te bespreken met naasten en de behandelend (huis)arts.

Door de huidige coronacrisis is het belang om na te denken over zorg en behandelwensen nog groter dan dat al was. De ontwikkeling van de nieuwe keuzehulp is in 2017 gestart. Het is toeval dat de nieuwe keuzehulp net nu, ten tijde van de corona-uitbraak, gelanceerd wordt. Dat neemt niet weg dat de keuzehulp een welkome meerwaarde biedt voor zowel patiënten als (huis)artsen.

Keuzehulp voor zorg en behandeling

Wanneer, bijvoorbeeld, de gezondheid van een patiënt achteruit gaat, dan helpt de keuzehulp om na te denken over welke zorg en behandeling de patiënt dan nog zou willen ontvangen en wie deze wensen kan vertegenwoordigen. Daarnaast geeft de keuzehulp handvatten voor het opstellen van een wilsverklaring. De keuzehulp kan door iedereen gebruikt worden. De verwachting is echter dat de behoefte bij ouderen of mensen met een chronische ziekte groter zal zijn. De nieuwe keuzehulp is hier te vinden.

Door de actualiteit rondom het coronavirus is ook een nieuwe situatie uitgewerkt, speciaal voor mensen met een zwakke gezondheid die advies en informatie willen over de zorg en behandelkeuzes wanneer ze door het virus getroffen worden. In die voorlichting wordt ingegaan op de zorg thuis, in het verpleeghuis en in het ziekenhuis.

Onderzoek en verantwoording

De keuzehulp wordt geëvalueerd in wetenschappelijke onderzoeken. Het project is mogelijk gemaakt door ZonMw en maakt onderdeel uit van het programma ‘Palliantie. Meer dan zorg’. De uitvoerende onderzoekers zijn Doris van der Smissen (promovenda), Ida Korfage (projectleider), Judith Rietjens en Agnes van der Heide van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC.

Daarnaast zijn ook de volgende organisaties bij de ontwikkeling betrokken: het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de Nederlandse Patiëntenvereniging (NPV), Stichting Agora, de Nierpatiëntenvereniging (NVN), het Nivel, de Universiteit Twente en een klankbordgroep van ervaringsdeskundigen met een chronische ziekte en naasten.

In de afgelopen periode is de informatievoorziening en het aantal keuzehulpen op Thuisarts.nl flink toegenomen. Ten tijde van het coronavirus verwijst de NHG voor betrouwbare informatie rondom het virus ook naar Thuisarts.nl. Zowel artsen als patiënten hebben al diverse malen kenbaar gemaakt zeer tevreden te zijn over de dienstverlening.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
dispenser
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
diabetestools
Digitale diabetestools bieden te weinig klinische voordelen
Volg jij ons al?