Search
Close this search box.
Search

Nieuwe KICK-assistent ondersteunt zorgprofessional

Zorgprofessionals krijgen het steeds drukker en er wordt meer en meer van ze gevraagd. Daardoor wordt het werk zowel fysiek als mentaal steeds zwaarder. Feitelijk is dat geen nieuws meer. Vilans heeft de persoonlijke KICK-assistent geïntroduceerd. Dit is de nieuwste versie van de KICK-protocollen van Vilans. De KICK-assistent moet zorgprofessionals gaan wapenen tegen de steeds veeleisender wordende zorg.

De KICK-protocollen zijn in de afgelopen 30 jaar flink veranderd. Begonnen werd, in de jaren 90, met dikke papieren boekwerken. “Via de dvd en de online versie gaan we nu naar een progressive app”, aldus Lia Davelaar, senior adviseur bij Vilans. De structuur is al die jaren hetzelfde gebleven en dat geldt grotendeels ook voor de documenten. De manier waarop een zorgprofessional de informatie raadpleegt is wel veranderd. Van papier, via (grote) beeldschermen, naar de tablet en smartphone.

KICK-assistent wordt progressive app

Om die documenten ook goed, en leesbaar, toegankelijkheid te maken voor gebruik op een smartphone waren wel aanpassingen nodig. Daarom is nu gekozen voor de ontwikkeling van een progressive web-app. Dit is een applicatie die via een webbrowser benadert wordt. Hierdoor zijn gebruikers niet gebonden aan één specifieke appstore. “Voor de zorgprofessional zal het heel vertrouwd aanvoelen. Gebruiksvriendelijkheid staat voorop”, zegt Lia Davelaar.

De nieuwe structuur van de KICK-assistent maakt het mogelijk informatie gelaagd en op maat aan te bieden. Daardoor wordt het systeem persoonlijker en gebruiksvriendelijker. Na een korte instructie, indien nodig, en inloggen met een persoonlijke code kunnen zorgprofessionals aan de slag. Veelgebruikte documenten kunnen als favoriet aangemerkt worden. Na inloggen is vervolgens in een oogopslag te zien of in die documenten iets veranderd of geüpdatet is.

Verder zijn ook de zoekfunctie en feedback optie verbeterd. “Je kunt je opmerking straks kwijt in een ballonnetje. Staat jouw opmerking er al? Dan hoef je hem alleen maar te ‘liken’. Wij zien dan snel waar mensen tegenaan lopen en hoe vaak,” zo legt Davelaar uit.

Zorgprofessional betrokken bij ontwikkeling

Momenteel wordt het prototype van de app doorontwikkeld tot een volwaardige versie. Bij de verschillende fases van die ontwikkeling worden continu gebruikers betrokken en geraadpleegd, onder andere om te inventariseren wat er nodig is voor de transitie naar de nieuwe KICK-omgeving.

“Zo hebben bijvoorbeeld veel zorgorganisaties een koppeling met een Elektronisch Cliënten Dossier, een Leermanagementsysteem, een documentbeheersysteem of intranet. We bespreken met verschillende ICT-leveranciers en zorgorganisaties wat zij nodig hebben om de koppeling naar deze systemen soepel te laten verlopen. De ambitie is groot: vanaf 2021 moet de nieuwe omgeving live zijn”, aldus Lia Davelaar.

Vorig jaar werd bekend dat Vilans samen met een tiental zorginstellingen uit West-Brabant en ondersteund door het innovatienetwerk Care Innovation Centre (CIC), binnen het programma ‘Anders Werken in de zorg’, slimme oplossingen ging ontwikkelen voor de zorg.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Alain-Labrique_bewerkt kopie
Digitale technologie is enabler voor duurzame zorg
shutterstock_317554598 kopie
Vergroten digitale patiëntbetrokkenheid zorgt voor gestroomlijnde workflows
um_mumc
Soms moet je eerst even uitzoomen om echte stappen te zetten
Volg jij ons al?