Nieuwe mondiale aanval met ransomware

Opnieuw is er een mondiale aanval met ransomware, anderhalve maand nadat WannaCry opdook en ruim 200.000 organisaties en personen trof. Daaronder waren 61 zorginstellingen en andere organisaties, aangesloten bij de Britse National Health Service. In Nederland werden toen geen vitale infrastructuren getroffen. Nu zijn onder andere TNT Post, AMP Terminals in Rotterdam en medicijnproducent MSD getroffen.

IT-security-aanbieder Kaspersky sprak enkele uren na de op 27 juni begonnen aanval over ruim 2.000 meldingen van infecties door een aan het Petya-virus verwante ransomware-versie. Vooral organisaties in Oekraïne (onder meer energiebedrijven) en Rusland (oliebedrijven, kerncentrale Tjernobyl) lijken getroffen te zijn. Volgens de Nederlandse beveiliger Fox-IT is de aanval ongericht, maar is het virus geavanceerder dan WannaCry. Dat trof in mei geen Nederlandse ziekenhuizen of andere zorginstellingen, maar de nasleep toonde wel de digitale kwetsbaarheid van de zorgsector aan.

Productie MSD ligt stil

Ditmaal is onder meer de Nederlandse medicijngroothandel en -producent MSD getroffen, als gevolg waarvan de productie op de locaties Oss en Haarlem deels stil kwam te liggen. MSD heeft onder meer via Twitter bevestigd dat het Nederlandse computernetwerk van de organisatie door een hack getroffen is. Het nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) heeft de aanval bevestigd en is in nauw contact met relevante sectoren en CERT’s (Computer Emergency Response Teams) in andere landen over deze aanval. Er zijn nog geen meldingen over getroffen vitale infrastructuren.

In de VS lijkt ziekenhuisgroep Heritage Valley Health System getroffen te zijn. Het computernetwerk ligt plat waardoor operaties uitgesteld moeten worden. Nog niet duidelijk is of hier dezelfde ransomware verantwoordelijk is. Verder zou het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Menck getroffen zijn.

Nederlandse digitale weerbaarheid loopt achter

Vorige week bracht het NCSC een rapport uit waarin werd gesteld dat de Nederlandse digitale weerbaarheid achterloopt op de cyberdreiging. Het Rathenau Instituut concludeerde afgelopen maart in een studie in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de AIVD dat Nederlandse overheden, het bedrijfsleven en gezondheidsinstellingen zoals ziekenhuizen hun computersystemen onvoldoende beveiligd hebben tegen cybercriminaliteit.

Ziekenhuizen staan bovengemiddeld in de belangstelling van cybercriminelen door de combinatie van veel persoonlijke gegevens in onder meer EPD’s en een vaak verouderde, m minder goed beschermde IT-omgeving. De NOS schreef eerder deze week dat het afgelopen jaar al vijftien ziekenhuizen getroffen zijn door ransomware-aanvallen, waarbij pc’s en andere computers versleuteld worden en weer vrijgegeven na betaling van losgeld. 

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
psycholoog
2,5 miljoen voor praktijkonderzoek naar hybride ggz-zorg
patiënt
Telezorg-strategie vermindert aantal no shows drastisch
3D-Model Schouder
Schouderprothese in 3D-model aangemeten
Volg jij ons al?