Nieuwe online keuzehulp voor angst- en piekerklachten

Iemand die last heeft van angst of piekeren kan zelf al veel doen om klachten te verminderen. Een nieuwe online keuzehulp ‘angst- en piekerklachten’ van Trimbos helpt bij het zoeken en vinden van passende (zelf)hulp. De keuzehulp is speciaal gericht op jongvolwassenen. Uit cijfers van onder meer CBS blijkt dat juist deze groep steeds vaker worstelt met de mentale gezondheid.

In steeds meer ziekenhuizen zijn keuzehulpen beschikbaar, bijvoorbeeld om patiënten te helpen om te kiezen uit meerdere behandelopties. Zo zijn in Maxima MC inmiddels al meer dan honderd keuzehulpen uitgereikt aan patënten, onder meer bij urologie, orthopedie en leukemie. De nieuwe keuzehulp van Trimbos bij angst- en piekerklachten is in eerste instantie bedoeld om met een thuisdiagnose vast te stellen hoe erg de angst- en piekerklachten zijn en biedt mogelijkheden aan om eigenhandig de klachten te lijf te gaan. In geval van ernstige klachten volgt het advies om naar de huisarts te gaan, want in dat geval is de keuzehulp minder geschikt.  

Emoties en lichamelijke onrust

De keuzehulp is geschikt voor (jong)volwassenen vanaf 18 jaar die last hebben van angst of piekeren. Veel (jong)volwassenen kampen met toegenomen prestatiedruk op hun studie of werk, de stress rondom de corona pandemie en de zorgen rondom de oorlog in Oekraïne. Maar ook voor mensen  die willen stoppen met roken of juist net gestopt zijn, is de keuzehulp geschikt.
Mensen die stoppen met roken kunnen in de praktijk, meestal kortere tijd, last krijgen van angst- en depressieklachten. Dat kan komen door ontwenningsverschijnselen, maar ook omdat iemand een nieuwe manier moet vinden om met emoties of lichamelijke onrust om te gaan. Welke (zelf)hulp nodig is om met  angstklachten om te gaan, verschilt per persoon. Om die reden heeft mentaalvitaal.nl nu deze nieuwe keuzehulp angst- en piekerklachten ontwikkeld.

Advies op maat bij angst- en piekerklachten

Voor mensen met angst- en piekerklachten zijn er meerdere opties om daar wat aan te doen. Heel vaak is het mogelijk om zelf acties te ondernemen om de angst te verminderen. Dat geldt óók als zij al op zoek zijn naar hulp, bijvoorbeeld van een psycholoog of al op een wachtlijst staan voor psychische hulp. De keuzehulp stelt een aantal vragen onder andere over de mate van angst, over (andere) diagnoses en over  leefstijl. En aan welke hulp iemand behoefte heeft. Zo krijgt diegene die de online tool gebruikt een persoonlijk advies op maat.

Keuzetest start met zelftest angst

Wie begint aan de keuzehulp, kan eerst een zelftest invullen. Het gaat concreet om zeven vragen, gebaseerd op de zelfrapportage vragenlijst GAD-7, die de mate van angst inschatten. Na het invullen hiervan ziet iemand direct of de keuzehulp wel of niet geschikt is voor hem of haar. Indien de score aan de hoge kant is, dan is het advies om contact op te nemen met de huisarts, aangezien de keuzehulp dan minder geschikt is. Klik hier om bij de gratis beschikbare keuzehulp te komen of de bijbehorende zelftest te doen.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?