Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
4 november 2016
Artikel delen

Nieuwe techniek identificeert bacteriën binnen 5 uur

Normaal gesproken duurt het dagen om met een bacteriekweek erachter te komen om welke bacterie het gaat, maar een nieuwe techniek brengt die wachttijd aanzienlijk omlaag naar slechts 5 uur. De zogeheten IS-pro techniek is ook te gebruiken buiten ziekenhuizen, denk bijvoorbeeld aan waterzuiveringbedrijven. Medisch microbioloog Dries Budding promoveert vandaag bij het VUmc op deze vinding.

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Dries Budding werkte jaren met zijn collega Paul Savelkoul aan een nieuwe methode om bacteriën te detecteren, zodat kweken overbodig zijn. De nieuwe IS-pro techniek zoekt specifieke stukjes DNA van bacteriën dat in alle bacteriën aanwezig is en waarvan de lengte specifiek is voor de bacteriesoort.

Fluorescente kleurstoffen

Om verschillende bacteriën nog makkelijker aan te tonen voegden de onderzoekers fluorescente kleurstoffen toe die het DNA van verschillende bacteriefamilies ieder een eigen kleur geven. Deze techniek kan bijna alle bekende bacteriën binnen vijf uur aantonen en identificeren. Er leven zo’n duizend tot 1.500 verschillende soorten op het menselijk lichaam.

“Bacteriële kweek heeft het vakgebied medische microbiologie ontzettend ver gebracht, maar kent ook z´n beperkingen: het duurt lang om bacteriën op te kweken, zodat een diagnose vaak dagen duurt. Verder laten veel bacteriesoorten zich niet makkelijk kweken en worden zij dus systematisch over het hoofd gezien door kweektechnieken. Deze lastig kweekbare bacteriën blijken uit recent onderzoek zelfs de meerderheid te vormen in- en op ons lichaam”, aldus Budding.

Ook voor niet-klinische doeleinden

De IS-pro techniek kan niet alleen ziekmakende bacteriën opsporen, maar is ook goed te gebruiken om afwezigheid of disbalans in normale lichaamseigen bacteriën aan te tonen. IS-pro is ook in staat om onbekende bacteriën te identificeren en het blijkt ook goed in te zetten voor niet-klinische doeleinden als het monitoren van waterzuiveringbedrijven.

De testkit die Budding en zijn collega’s ontwikkelden (Lees hier zijn proefschrift) is gecertificeerd. Op dit moment zijn in diverse laboratoria, ook buiten het VUmc, proeven gaande om kinderziektes eruit te halen. “Daarna ligt de weg vrij voor een kweekloze diagnose. Vooralsnog is het niet mogelijk om zonder kweek te zien hoe nieuwe bacteriën reageren op antibiotica. Van de meeste bacteriën weten we dat al, en dan is identificatie met IS-pro techniek voldoende”, aldus Budding.

Bekijk hier een animatie over de IS-pro techniek.

###IS-pro technique###

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Reageer

Geef een antwoord

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen