Nieuwe techniek identificeert bacteriën binnen 5 uur

4 november 2016
Nieuws
Dries Budding werkte jaren met zijn collega Paul Savelkoul aan een nieuwe methode om bacteriën te detecteren, zodat kweken overbodig zijn. De nieuwe IS-pro techniek zoekt specifieke stukjes DNA van bacteriën dat in alle bacteriën aanwezig is en waarvan de lengte specifiek is voor de bacteriesoort.

Fluorescente kleurstoffen

Om verschillende bacteriën nog makkelijker aan te tonen voegden de onderzoekers fluorescente kleurstoffen toe die het DNA van verschillende bacteriefamilies ieder een eigen kleur geven. Deze techniek kan bijna alle bekende bacteriën binnen vijf uur aantonen en identificeren. Er leven zo’n duizend tot 1.500 verschillende soorten op het menselijk lichaam.

“Bacteriële kweek heeft het vakgebied medische microbiologie ontzettend ver gebracht, maar kent ook z´n beperkingen: het duurt lang om bacteriën op te kweken, zodat een diagnose vaak dagen duurt. Verder laten veel bacteriesoorten zich niet makkelijk kweken en worden zij dus systematisch over het hoofd gezien door kweektechnieken. Deze lastig kweekbare bacteriën blijken uit recent onderzoek zelfs de meerderheid te vormen in- en op ons lichaam”, aldus Budding.

Ook voor niet-klinische doeleinden

De IS-pro techniek kan niet alleen ziekmakende bacteriën opsporen, maar is ook goed te gebruiken om afwezigheid of disbalans in normale lichaamseigen bacteriën aan te tonen. IS-pro is ook in staat om onbekende bacteriën te identificeren en het blijkt ook goed in te zetten voor niet-klinische doeleinden als het monitoren van waterzuiveringbedrijven.

De testkit die Budding en zijn collega’s ontwikkelden (Lees hier zijn proefschrift) is gecertificeerd. Op dit moment zijn in diverse laboratoria, ook buiten het VUmc, proeven gaande om kinderziektes eruit te halen. “Daarna ligt de weg vrij voor een kweekloze diagnose. Vooralsnog is het niet mogelijk om zonder kweek te zien hoe nieuwe bacteriën reageren op antibiotica. Van de meeste bacteriën weten we dat al, en dan is identificatie met IS-pro techniek voldoende”, aldus Budding.

Bekijk hier een animatie over de IS-pro techniek.

###IS-pro technique###