Nieuwe techniek identificeert bacteriën binnen 5 uur

Normaal gesproken duurt het dagen om met een bacteriekweek erachter te komen om welke bacterie het gaat, maar een nieuwe techniek brengt die wachttijd aanzienlijk omlaag naar slechts 5 uur. De zogeheten IS-pro techniek is ook te gebruiken buiten ziekenhuizen, denk bijvoorbeeld aan waterzuiveringbedrijven. Medisch microbioloog Dries Budding promoveert vandaag bij het VUmc op deze vinding.

Dries Budding werkte jaren met zijn collega Paul Savelkoul aan een nieuwe methode om bacteriën te detecteren, zodat kweken overbodig zijn. De nieuwe IS-pro techniek zoekt specifieke stukjes DNA van bacteriën dat in alle bacteriën aanwezig is en waarvan de lengte specifiek is voor de bacteriesoort.

Fluorescente kleurstoffen

Om verschillende bacteriën nog makkelijker aan te tonen voegden de onderzoekers fluorescente kleurstoffen toe die het DNA van verschillende bacteriefamilies ieder een eigen kleur geven. Deze techniek kan bijna alle bekende bacteriën binnen vijf uur aantonen en identificeren. Er leven zo’n duizend tot 1.500 verschillende soorten op het menselijk lichaam.

“Bacteriële kweek heeft het vakgebied medische microbiologie ontzettend ver gebracht, maar kent ook z´n beperkingen: het duurt lang om bacteriën op te kweken, zodat een diagnose vaak dagen duurt. Verder laten veel bacteriesoorten zich niet makkelijk kweken en worden zij dus systematisch over het hoofd gezien door kweektechnieken. Deze lastig kweekbare bacteriën blijken uit recent onderzoek zelfs de meerderheid te vormen in- en op ons lichaam”, aldus Budding.

Ook voor niet-klinische doeleinden

De IS-pro techniek kan niet alleen ziekmakende bacteriën opsporen, maar is ook goed te gebruiken om afwezigheid of disbalans in normale lichaamseigen bacteriën aan te tonen. IS-pro is ook in staat om onbekende bacteriën te identificeren en het blijkt ook goed in te zetten voor niet-klinische doeleinden als het monitoren van waterzuiveringbedrijven.

De testkit die Budding en zijn collega’s ontwikkelden (Lees hier zijn proefschrift) is gecertificeerd. Op dit moment zijn in diverse laboratoria, ook buiten het VUmc, proeven gaande om kinderziektes eruit te halen. “Daarna ligt de weg vrij voor een kweekloze diagnose. Vooralsnog is het niet mogelijk om zonder kweek te zien hoe nieuwe bacteriën reageren op antibiotica. Van de meeste bacteriën weten we dat al, en dan is identificatie met IS-pro techniek voldoende”, aldus Budding.

Bekijk hier een animatie over de IS-pro techniek.

###IS-pro technique###

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Volg jij ons al?