Search
Close this search box.
Search

Nieuwe tool helpt galwegen identificeren – Nieuwsoverzicht van 9 november

Verder: Zelfmeten niet altijd goed - deel dit bericht via Social Media met #eHealth en #icthealth

Nieuwe tool helpt galwegen makkelijker identificeren

Het verwijderen van de galblaas gebeurt meestal via een kijkoperatie (laparoscopisch). Daarbij komt het soms voor dat de galwegen beschadigd worden, met potentieel serieuze gevolgen. Een reden dat soms het misgaat, is dat de chirurg de anatomie misinterpreteert. Onderzoekers aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, van het programma BioDesign: Medical Innovation hebben een mogelijke oplossing voor dit probleem gevonden.

De onderzoekers ontdekten dat gal rood licht absorbeert.  Dat maakt het mogelijk om de chirurg met een schakelaartje het licht te laten veranderen en zo galwegen correct te identificeren. "De laporascopische procedure is zo eenvoudig en snel dat chirurgen terughoudend zijn om het meer complex te maken…,"aldus Dr. Muhammad Adileh, leider van het onderzoeksteam. Het mooie van de oplossing is dat de procedure hetzelfde blijft. In een kort filmpje leggen de onderzoekers de werking voor u uit.

Zelfmeten niet altijd goed

Onze smartphones en allerlei wearables stellen ons in staat om steeds meer van onszelf te meten. Maar zelfmeten blijkt niet altijd goed. De traditionele weegschaal kan zelfs schadelijk zijn voor jonge vrouwen. Onderzoekers van de Universiteit van Minnesota hielden het zelf-weeggedrag van 1900 jong volwassenen bij. Dat deden ze als onderdeel van het project: EAT (Eating and Activity in Teens and Young Adults). Dit is een lange-termijn project waarbij een groep over een aantal jaar gevolgd wordt.

"Vrouwen die aangaven dat ze het er ‘helemaal mee eens’ waren dat ze zelf-wogen, rapporteerden dat ze zich bezighielden met extreem gevaarlijke dieten,"aldus Carly R. Pacanowski, PhD, RD, hoofdauteur van het onderzoek "Obesitas bij adolescenten is een punt van zorg, maar ontevredenheid met het eigen lichaam en zorgen over het eigen gewicht kunnen eetstoornissen voorspellen. Het is dus belangrijk dat obesitas-preventieprogramma’s voorkomen dat ze die ontevredenheid en zorgen verergeren. Binnen die programma’s moeten we dus begrijpen hoe gedrag als zelfwegen tieners beïnvloedt."

Wilt u toch uw gewicht en andere waarden rondom uw dieet bijhouden? Dan is het goed om dit te doen met hulp van uw Smartphone, dat werkt beter dan pen en papier, is door andere onderzoekers vastgesteld.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?