Search
Close this search box.
Search

Nieuwe versie gedragscode elektronische gegevensuitwisseling in de zorg

De Gedragscode Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg (EGiZ) wordt gebruikt in samenwerking tussen zorgaanbieders. Het waarborgt een veilige elektronische uitwisseling van patiëntgegevens. Deze gedragscode is nu aangepast. De nieuwe versie bevat geen nieuwe regels, maar is aangepast aan onder andere de AVG. De gedragscode werd in 2013 voor het eerst ingevoerd en is diverse malen vernieuwd.

De gedragscode Egiz moet een veilige omgang met medische gegevens bevorderen door duidelijkheid te geven over bestaande wet- en regelgeving rondom gegevensuitwisseling, privacy en het medisch beroepsheim, zo schrijft de artsenkoepel KNMG.

De code helpt zorgaanbieders, zoals (huis)artsen, apothekers, ziekenhuizen en samenwerkingsverbanden, onder andere bij het geven van een goede invulling aan de patiëntenrechten rond informatieverstrekking en toestemming bij het elektronisch uitwisselen van patiëntgegevens.

Wanneer toestemming gegevensuitwisseling

Dit betreft bijvoorbeeld bij welke vorm van elektronische gegevensuitwisseling wel uitdrukkelijk toestemming (opt-in) van de patiënt gevraagd moet worden (bijvoorbeeld voor het LSP) en voor welke niet. Daarnaast geeft de gedragscode duidelijkheid over de beveiliging van patiëntgegevens en verheldering van verantwoordelijkheden.

Onlangs maakte minister Bruins bekend dat nieuwe wetgeving inzake gespecificeerde toestemming bij gegevensuitwisseling wordt uitgesteld. Het onderdeel van het tweede deel van de Wet cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens wordt daarom niet per juli 2020 ingevoerd. De uitvoering van de gespecificeerde toestemming zou niet werkbaar zijn.

Bundeling bestaande privacyregels

De EGiZ bundelt de bestaande privacyregels voor uitwisseling van patiëntgegevens en helpt zorgverleners zo bij de naleving daarvan. Het doel is een veilige gegevensuitwisseling. De koepels van zorgverleners hebben deze regels op een rij gezet om in elke (praktijk)situatie aan de wettelijke regels rond privacy en beroepsgeheim te kunnen voldoen. De gedragscode bevat geen nieuwe regels. De opstellers gaan er van uit dat alle zorgaanbieders inmiddels ook voldoen aan de wettelijke voorschriften met betrekking tot autorisatie en beveiliging.

De gedragscode Egiz is een resultaat van samenwerking tussen de volgende organisaties: KNMG en federatiepartners, NVZ, Ineen, KNMP en regio-organisaties SIGRA (voorheen EZDA), Zorgring NHN, Sleutelnet, RSO Haaglanden, Zorgnet Oost (voorheen IZIT), RZCC, REN West-Brabant en GERRIT.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
Volg jij ons al?