Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Nieuwe wearable moet astma-aanvallen dragelijker maken

Een groep wetenschappers aan de Universiteit van North Carolina heeft een apparaat ontwikkeld waarmee astmapatiënten in een vroeg stadium op een astma-aanval kunnen anticiperen. De wearable genaamd HET (Health and Environmental Tracker) bestaat uit een polsband en een pleister die op de borst moet worden bevestigd.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De polsband monitort de omgeving op zaken als luchtvochtigheid en temperatuur terwijl de pleister onder meer de beweging, de hartslag en de ademhaling van de patiënt registreert. Verder bestaat het pakket uit een spirometer voor het meten van longfuncties. Volgens de onderzoekers zorgt HET er niet alleen voor dat astma-aanvallen beter kunnen worden behandeld, maar wellicht kunnen zij hiermee ook worden voorkomen.

Nauwelijks bijeffecten

Tegelijkertijd zijn de bijeffecten ten opzichte de gangbare Inhalatiecorticosteroïden verwaarloosbaar of non-existent, zo claimen de onderzoekers. In de Verenigde Staten alleen al zou het gaan om 24 miljoen astmapatiënten die te maken hebben met bijeffecten zoals mondinfecties en oogaandoeningen. HET zal deze zomer uitvoerig worden getest onder astmapatiënten. Daarbij zal vooral worden gelet op de omgevingsfactoren en fysiologische verschijnselen die een astma-aanval uitlokken.  

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen