Het Flevoziekenhuis heeft sinds kort een compleet nieuw integraal EPD.

Nieuw EPD Flevoziekenhuis vervangt 19 verouderde systemen

Het Flevoziekenhuis heeft eind oktober 2023 een nieuw HiX EPD in gebruik genomen. Deze innovatie vervangt in één klap 19 verouderde systemen. Met het nieuwe systeem zet het ziekenhuis een belangrijke stap naar een toekomstbestendig ziekenhuis. Het nieuwe EPD draagt bij aan het verbeteren van kwaliteit van zorg voor patiënten en het efficiënter werken voor zorgverleners.

Met de introductie van het nieuwe HiX EPD, zet het Flevoziekenhuis weer een stap in de verdere modernisering van de patiëntenzorg. Het ziekenhuis heeft met dit nieuwe EPD een systeem in huis dat is ontworpen om de kwaliteit van zorg te verhogen en efficiëntie voor zorgverleners te verbeteren. Het systeem vervangt zelfs 19 verouderde systemen door één geïntegreerd platform.

Toekomstbestendig

Volgens Marianne Acampo, bestuurslid van het ziekenhuis, markeert het nieuwe systeem de ontwikkeling naar een toekomstbestendige zorgomgeving, waarin patiënten uit Almere en omstreken beter en persoonlijker bediend kunnen worden. Patiënten zullen de veranderingen direct ervaren. Ze kunnen nu bijvoorbeeld handige aanmeldzuilen gebruiken. Tevens zijn de onlinediensten op het patiëntportaal ‘MijnFlevoziekenhuis’ verbetert. Hierop kunnen patiënten afspraken regelen, medische informatie maar ook hun medisch dossier inzien.

Hulp bij gebruik nieuw EPD

Het Flevoziekenhuis heeft extra medewerkers ingezet om patiënten te assisteren bij deze nieuwe processen en staat klaar om via email of telefoon verdere ondersteuning te bieden. Het nieuwe EPD, genaamd ‘HiX’, waarborgt ook de veilige uitwisseling van patiëntgegevens met andere zorgpartners, met nadrukkelijke toestemming van de patiënt.

ChipSoft’s HiX domineert op dit moment de Nederlandse zorgmarkt. Het EPD HiX vergemakkelijkt volgens Chipsoft de data-uitwisseling en verbetert zorgkwaliteit door standaardisatie en ‘Registratie aan de bron’ zodat de transitie naar geïntegreerde zorgdata platforms ingeluid kan worden. Het geïntegreerd EPD en ZIS-systeem wordt door ongeveer 70% van de ziekenhuizen gebruikt. Een ander groot merk in EPD’s is met name Epic, dat voornamelijk in academische medische centra wordt ingezet. Maastricht UMC+ gaat dit systeem bijvoorbeeld de komende tijd implementeren. Tot slot worden ook de EPD’s van Nexus, Cerner, CSC Care Solutions regelmatig in zorgorganisaties gebruikt.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Philips
Philips ondertekent Green Deal Duurzame Zorg
Meisjes krijgen steeds vaker te maken met mentale problemen. Een nieuwe e-learning voor professionals én cliënten kan helpen bij een meer gendersensitieve behandeling en het vergroten van de autonomie van cliënten.
Nieuwe e-learning kan ggz-wachtlijsten verkorten
Het Ikazia Ziekenhuis stapt over naar vloeibare zuurstof waarmee het de CO₂ -uitstoot met 86 procent verminderd.
Ikazia kiest voor duurzaam en stapt over op vloeibare zuurstof
monsters
Medicatie testen in een orgaanmachine
toestemming
Campagne gegevensuitwisseling: geef toestemming (of niet)
Innovatieplatform samenwerking onderzoek oncologie
Innovatieplatform voor effectievere ontwikkeling kankermedicatie
tumorgraad
Nauwkeurige tumorgraad meting met machine-learning
hart
Zorgverleners onmisbaar bij realiseren zorginnovaties  
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
Volg jij ons al?