Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Nieuwste release SNOMED gepubliceerd door Nictiz

Nictiz heeft de meeste recente release van SNOMED, het internationale medisch terminologiestelsel van en voor zorgprofessionals, gepubliceerd. Toegang tot de nieuwste SNOMED-editie in het FHIR R4-formaat is mogelijk via de Nationale Terminologieserver van Nictiz. De nieuwe release bevat 5000 nieuwe vertalingen, 1100 nieuwe patiëntvriendelijke termen en 1000 nieuwe medische termen voor eenduidige gegevensuitwisseling.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Gebruikers van SNOMED krijgen met de nieuwe release de beschikking over nog meer medische begrippen en hun synoniemen. Een belangrijke stap vooruit en boost voor de Eenheid van Taal. Daarmee zorgt SNOMED voor eenduidige gegevensuitwisseling tussen zorgverleners onderling en met de patiënt.

In maart van dit jaar behaalde Nictiz ook een belangrijke mijlpaal in het programma ‘Vertalen SNOMED’. In opdracht van het ministerie van VWS werden toen 265.000 medische begrippen en synoniemen uit het internationale medisch terminologiestelsel SNOMED vertaald.

1000 nieuwe SNOMED concepten

Hiervoor worden zogenoemde concepten ontwikkeld. Dit zijn numerieke codes die verboden worden met medische termen. De 1000 nieuwe concepten in deze release ebben onder andere betrekking op:

  • bevindingen en aandoeningen voor de Diagnosethesaurus van Dutch Hospital Data (DHD)
  • verrichtingen voor de Verrichtingenthesaurus van de Dutch Hospital Data
  • GGZ, allergieën, complicatieregistraties en diverse informatiestandaarden

De patiëntvriendelijke vertalingen voor deze nieuwe release werden aangeleverd door Thesaurus Zorg & Welzijn en kanker.nl patiëntvriendelijke. Die vertalingen zorgen ervoor dat ook de patiënt begrijpt wat in het medisch dossier staat. Thesaurus Zorg & Welzijn leverde 600 vertalingen en tekstdefinities. Stichting kanker.nl en Nictiz bevestigden onlangs dat zij medische termen in patiëntportalen begrijpelijker gaan maken voor kankerpatiënten. Deze inspanningen leidden ertoe dat deze release 500 tekstdefinities op B1-leesniveau bevat.

In november 2020 waren ruim 225.000 medische termen in het Nederlands beschikbaar voor zorgverleners. Inmiddels is dat aantal, ook met de nieuwe release, al flink gestegen. Dit bekent dat het meest relevante deel van de 370.000 Engelstalige termen in het Nederlands beschikbaar zijn. Los van de nieuwe Nederlandse termen, werden een jaar geleden ook al ruim 2.250 patiëntvriendelijke termen toegevoegd. 

Nictiz verzorgt het beheer van het terminologiestelsel in Nederland. Daartoe is het SNOMED National Release Center (NRC) opgericht. Hier zijn het licentiebeheer, ondersteuning aan ICT-leveranciers en uitbrengen van nieuwe releases ondergebracht.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen