Nijmeegse CWZ getroffen door netwerkstoring, EPD tijdelijk buiten werking

do 11 januari 2018 - 09:54
CWZ-Nijmegen_edited
Databeschikbaarheid
Nieuws

Het Nijmeegse CWZ (Canisius Wilhelmina Ziekenhuis), onderdeel van de Santeon Groep, heeft sinds donderdagochtend 11 januari te maken met een grootschalige netwerkstoring. Als gevolg hiervan kon het nieuwe Hix EPD van Chipsoft niet gebruikt worden.

Volgens een medewerker van het CWZ lag het hele systeem plat en was er gebrek aan administratief personeel. Veel administratieve functies zouden geschrapt zijn na invoering van het EPD. Registraties van nieuwe patiënten en mensen die geplande operaties moesten ondergaan, vond handmatig plaats. Aanmelding van mensen via elektronische zuilen werkte niet. Het is nog niet bekend of en zo ja, in welke mate operaties uitgesteld moesten worden. In de loop van de vroege ochtend zou het systeem weer langzaam opgestart zijn. In de loop van de middag was de technische storing opgelost en kon ook het EPD weer gebruikt worden. Brede technische ICT-storing CWZ meldt zelf dat het donderdagochtend 11 januari te maken gehad met een brede technische ICT-storing.  Hierdoor waren tijdelijk diverse systemen niet goed bereikbaar, waaronder het EPD. Gevolg hiervan is dat het patiëntproces tijdelijk vertraging heeft opgelopen. Registraties van nieuwe patiënten en mensen die geplande operaties moesten ondergaan, vonden tijdelijk handmatig plaats, conform de geldende noodprocedures in het ziekenhuis. De storing is in de loop van de ochtend verholpen.

Overstap op HiX

Het CWZ) meldde in december vorig jaar nog dat het met succes was overgestapt op het HiX-EPD van het Nederlandse ChipSoft. Het CWZ had de overstap in januari 2017 aangekondigd. Voor de weken die volgden, werd meer tijd per patiënt ingepland om medewerkers te laten wennen aan het gebruik van het nieuwe EPD. Dit wordt ook nog steeds gemeld op alle elektronische informatieborden en -beeldschermen van het ziekenhuis. De afgelopen maanden zijn steeds meer ziekenhuizen op een nieuw EPD overgestapt, al dan niet in combinatie met een (vernieuwd) patiënten portaal. Daaronder het Erasmus MC (juni 2017), vijf ziekenhuizen in Coöperatie Zorg op Zuid (oktober), Het St. Antoniusziekenhuis (ook oktober),  het Maxima Medisch Centrum (november) en het UMCG (begin december).

Ernstige gevolgen storingen

Storingen in een EPD hebben tegenwoordig vaak grootschalige gevolgen omdat alle systemen en processen er mee verbonden zijn. De locatie ETZ Elisabeth van het ETZ werd in de ochtend van donderdag 7 september getroffen door een ICT-storing waardoor het EPD niet meer werkte. Dat had onder meer het uitstel van operaties tot gevolg. De storing was aan het begin van de middag verholpen, waarna het OK-programma weer kon worden opgestart.